Pesem Zanjo na Gori

10.11.2022

Sredi oktobra je v cerkvi Marijinega vnebovzetja na Gori oziroma Malenskem vrhu potekal večer Marijinih pesmi z naslovom Pesem Zanjo.

Obiskovalci, ki so napolnili cerkev, so lahko prisluhnili Cerkvenemu mešanemu pevskemu zboru iz Poljan pod vodstvom zborovodje Andreja Žagarja in spremljavi organista Jožefa Vidergarja, Otroškemu cerkvenemu pevskemu zboru pod vodstvom Marije Omejc in Mladinskemu cerkvenemu pevskemu zboru pod vodstvom Kaje Tomšič. Bogat izbor pesmi je vseboval tako klasične kot sodobne skladbe pa tudi ritmično duhovno glasbo. Posebnost je bila tudi avtorska skladba, po kateri je večer dobil tudi svoje ime. Besedilo zanjo je napisala povezovalka večera Mateja Tušek, melodijo pa Jožef Vidergar.

Posebne gostje večera so bile članice citrarske skupine Dominae, ki se jim je pridružila flavtistka in solo pevka Ana Benedik. Anamarija Jurčič, Maruša Šubic in Janja Bonča so se predstavile z instrumentalnimi skladbami, Kaja Tomšič, Nika Jurčič in Marija Prebil pa s svojimi solističnimi pevskimi točkami. Za klavirsko instrumentalno uverturo koncerta je poskrbel Jošt Vidergar, za posebno vzdušje pa Tinkara Tušek, oblečena v modro, ki je Marijina barva. Z venčkom na glavi in na s cvetjem okrašeni gugalnici je recitirala pesmi z duhovno vsebino, ki pričajo o Marijini prisotnosti v življenju. Kot je povedala idejna vodja glasbenega večera Mateja Tušek, so tak koncert načrtovali že za letošnji maj, ki je tako kot oktober tudi Marijin mesec, a so ga zaradi različnih okoliščin prenesli na oktober. Tovrsten dogodek so na Gori pripravili prvič, navdušeni so bili nad dobro akustiko in lepoto obnovljene cerkvene notranjščine z baročnimi oltarji. Velik obisk koncerta in dolg aplavz občinstva jim daje navdih, da že snujejo načrte za nove nastope.

Jure Ferlan