Pestra prva dva meseca leta

24.3.2023

Prva dva meseca letošnjega leta sta bila prepletena s kulturnimi in športnimi dogodki ter aktivnostmi za duševno in telesno zdravje.

Januarja so bila za vse učence izvedena predavanja o zdravju, zdravem načinu življenja in spolnosti. Organiziralo jih je Osnovno zdravstvo Gorenjske, izvajala pa jih je Barbara Benedik. V začetku februarja sta imela osmi in deveti razred športni dan. Izbirali so med drsanjem na Bledu in smučanjem na Črnem vrhu. Dvajset učencev se je udeležilo planinskega izleta na Ermanovec. S Hotavelj so se povzpeli do koče na Slajki. Tam so si privoščili daljši počitek in malico, nato so pohod nadaljevali v smeri Ermanovca.

V soboto, 28. januarja, je bilo v Planici državno prvenstvo v tekih na smučeh. Nekaj učencev osmega razreda in nekaj učencev sedmega razreda, ki obiskujejo izbirni predmet šport za sprostitev, je tekmovalo v teku na 2000 metrov. V primerjavi s preteklim letom, ko jih je zelo zeblo, so imeli veliko boljše razmere. Dve učenki sta osvojili medalji za tretje mesto: Žana Drole med mlajšimi deklicami in Ajda Drmota med starejšimi. Drugi, ki se niso odločili za tekmovanje, so tekli po svoje ali pa odšli na pohod v Tamar.

Šolsko prvenstvo v badmintonu se je odvijalo 9. januarja. Tekmovanja se je udeležilo 15 učencev od šestega do devetega razreda. Na prvih treh stopničkah so pri mlajših dečkih (od 1. do 3. mesta) stali: Nejc Tavčar, Urban Hren in Nace Bevk; pri starejših dečkih: Ožbej Drmota, Luka Jeraša in Marko Oblak; pri starejših deklicah: Ajda Drmota, Eva Ušeničnik in Neja Kavčič. V Tržiču so se 23. februarja pomerili še najboljši igralci na Gorenjskem. Ožbej in Ajda Drmota sta se uvrstila na državno tekmovanje.

Učenci izbirnega predmeta starinski in družabni plesi so si 19. januarja v Cankarjevem domu v Ljubljani ogledali baletno predstavo Giselle. Mešani mladinski pevski zbor je 27. in 28. januarja vadil petje na pevskem taboru. V petek so takoj po pouku v učilnicah uredili zasilne spalnice in začeli intenzivno vaditi. Najboljši glasbeniki so imeli šolsko glasbeno olimpijado, na kateri se je najbolje izkazala Neža Peternelj, ki bo šolo zastopala na državnem nivoju.

Šolskega tekmovanja iz astronomije se je udeležilo 16 učencev sedmega, osmega in devetega razreda. Bronasta Dominkova priznanja so osvojili: Jakob Peternel, Ožbej Drmota, Marko Oblak, Eva Ušeničnik, Katka Demšar, Neža Urh, Voranc Kržišnik, Ožbej Slabe in Ana Urh. Na državnem tekmovanju sta srebrno Dominkovo priznanje osvojila Ožbej Drmota in Voranc Kržišnik, zlato Dominkovo priznanje pa Jakob Peternel in Neža Urh.

Konec januarja se je po ocenjevalni konferenci zaključilo prvo ocenjevalno obdobje, zato so učenci dobili obvestila o ocenah. Pripravili so izvirno proslavo na čast kulturnega praznika, zvečer so zaplesali na šolskem plesu, ki ga je organiziral 9. b, od 6. do 10. februarja pa so uživali na zasluženih zimskih počitnicah.

Zavodu Varni internet in A1 Sloveniji so učenci od sedmega do devetega razreda pomagali osvojiti Guinnessov rekord, saj je sodelovalo 15.225 udeležencev iz skoraj 200 slovenskih osnovnih šol. V njihovi spletni učilnici so našli gradiva na teme: digitalno državljanstvo, digitalne sledi, digitalni ugled, spletna varnost in družbena omrežja, prekomerna uporaba spleta in spletno nasilje. S pomočjo teh predstavitev so se pripravili na največji spletni kviz na svetu. Moderator kviza, imenovanega Spletne brihte, je bil standup komik Sašo Stare. V okviru tega projekta so učenci od četrtega do devetega razreda sodelovali na brezplačnih delavnicah o (ne)varnostih na spletu, od prvega do devetega razreda pa so poslušali še predavanja. Devetošolci so se seznanili tudi z bojem proti trgovini z ljudmi.

Učenci šestega razreda so bili od 13. do 18. februarja v smučarski šoli v naravi. Bivali so v Hotelu Cerkno in smučali na Črnem vrhu. Po napornem dnevu so plavali v bazenu, igrali tombolo in družabne igre, zadnji večer pa zaplesali v disku. Ogledali so si Cerkljanski muzej in Cerkno. Teden so zaključili s smučarsko tekmo in podelitvijo priznanj.

Prvošolci so na pustni torek prišli v šolo oblečeni v maškare. Spoznavali so ljudski običaj in različne maske. Kulturni dan so zaključili s pustnim rajanjem v telovadnici.

Nina Dolenc

Fotogalerija