Petdesetletnico proslavili malo drugače

26.6.2020

Športno društvo (ŠD) Poljane letos obeležuje petdesetletnico delovanja. Zaradi omejitev, ki so posledica novega koronavirusa, bodo jubilej proslavili s postavitvijo nove trim steze in izdajo posebne številke Vaščana, v kateri bodo predstavljeni začetki društva in njegov razvoj.

»Glavno vodilo za ustanovitev društva je bila organizacija mladih ljudi, s katero bi jih navadili na zdravo športno življenje brez alkohola in cigaret.« To so zapisali na ustanovnem občnem zboru ŠD Poljane leta 1970, in dodali, da bo »potrebno vztrajno delo brez omahovanja, če bomo hoteli, da bo športno življenje v Poljanah zaživelo in končno rodilo tudi zaželene uspehe. Upam, da bo sedaj mladina raje zahajala na smučišča, v telovadnico ali na športno igrišče, kot pa da bi zapravljala svoj dragoceni čas po gostilnah ali v brezdelju.« Z vztrajnim delom in širjenjem športnega duha je nekdanjim predsednikom društva in drugim aktivnim članov uspelo društvo ne le obdržalo petdeset let, ampak ga tudi nadgraditi. Sprva je bila tako osnovna dejavnost društva smučanje, ki se je kasneje organiziralo znotraj samostojnega Smučarskega kluba Poljane. Kasneje, v začetku leta 2014, pa se je odcepila še časomerilska ekipa kot ena najbolj prepoznavnih tovrstnih ekip v Sloveniji in se oblikovala v Timing Poljane, d. o. o. 

Ob praznovanju tridesetletnice so že uredili zbornik, zdaj pa bodo izdali posebno številko Vaščana, v katerem bodo podrobno opisali razvoj društva po posameznih panogah in nanizali večje uspehe. »Pol stoletja je dolga doba za delovanje kateregakoli društva, zato vsa zahvala vsem predsednikom za njihov trud. To so bili: Drago Kisovec, Darko Oblak, Tone Krek, Jože Debeljak, Aleš Hren, Aleš Šubic, Janez Čadež in David Oblak. Želim si, da bi tudi v prihodnje obstajal interes, da društvo združuje športne navdušence in goji šport v kraju, kar ob današnjem hitrem tempu življenja in pomanjkanju prostega časa ni preprosta naloga,« je dejal sedanji predsednik društva Gašper Klinec, ki to funkcijo opravlja tretje leto, in dodal zahvalo tudi Občini Gorenja vas - Poljane, PGD Poljane in KUD Poljane za dobro sodelovanje. Klinec je predan skakalnemu športu, tako kot njegovi sestri Barbara in Ema Klinec ter Nika Križnar, ki so prav tako članice ŠD Poljane. V društvu sta sicer paradna konja floorball in kolesarska sekcija, vedno več zanimanja pa je tudi za rekreacijo, kjer igrajo namizni tenis in badminton, ter vadbo za starejše. Tu je še skakalna sekcija, ki je del Smučarskega skakalnega kluba Žiri. Zgodba o uspehu je bila tudi prireditev Blatfejst.

Obletnico so že in bodo še obeležili z dogodki, ki so razvrščeni čez celo leta – začeli so s tekmami v floorballu, 4. julija bo potekala dvajseta Kolesarska dirka na Stari vrh, 25. in 26. septembra pa bodo v gorenjevaški telovadnici gostili državno prvenstvo v floorballu, kjer se bo njihova ekipa FBK Polanska banda potegovala za čim boljšo uvrstitev. V šestih letih, odkar tekmujejo v ligi, so bili petkrat državni podprvaki. Ob jubileju pa so športnim navdušencem omogočili še eno pridobitev. Obnovili so Trim stezo Golava, kjer so postavili kakovostnejša telovadna orodja in uredili okolico. Občina Gorenja vas - Poljane je prispevala dve tretjini sredstev k skupno deset tisoč evrov vredni naložbi, preostalo je dodalo društvo, člani pa so opravili tudi veliko prostovoljnega dela. Gašper Klinec zato upa, da bo trim steza s tremi postajami dobro služila namenu in da bodo občani s skrbno uporabo poskrbeli, da bo trajala vsaj desetletje.

Jure Ferlan

Fotogalerija