Pisana druščina pustnega torka

21.3.2024

Starši, otroci in vzgojiteljici Barbara in Urša iz skupine Mavrice vrtca enote Dobrava smo tudi letos že tradicionalno združili moči pri ustvarjanju skupinske pustne maske. Pust nas je v svoji norčavosti in veselju povezal in skupaj smo preživeli lepo ustvarjalno popoldne v vrtcu.

Uvod v pustno delavnico so popestrili otroci s svojim prikupnim nastopom, potem pa smo zavihali rokave, ogreli lepilne pištole ter zagrabili za škarje in platno. V sproščenem vzdušju, klepetu, razigrani energiji in smehu otrok so se nadobudneži prav hitro kitili v čisto novih, unikatnih pustnih kostumih.

Letos smo se razdelili v dve skupini. Starši dečkov so izdelali masko viharja – velik deževni oblak je krasil dečkom glave, debele dežne kaplje pa so si utirale pot po sivi halji, ki jo je krasila svetleča strela. Pa vendar po vsakem dežju posije sonce. Včasih je sonce neučakano in posije še preden se nevihta poleže. Takrat se čez nebo nariše čudovit mavričen lok. Zato so starši deklic uravnotežili navihane viharje z izdelavo kostumov mavric. Deklice so si nadele mavrična tutu krila, v lase pa pripele pisane mavrične pentlje. Prav vsak kostum, ki je nastal, je bil poseben, drugačen in zanimiv, hkrati pa kot del celote in ene zgodbe. Nismo le ustvarjali, ampak tudi gradili prijateljstva, odnose, pripadnost skupini in medsebojno sodelovanje. Na pustni torek smo se skupaj z vzgojiteljicami in vrstniki iz vrtca Zala in enote Dobrava ob spremljavi Anine harmonike odpravili na pustni sprevod skozi Gorenjo vas. Okrog 150 pustnih šem se je sprehodilo mimo šole, Hiše generacij, Mercatorja, Kmetijske zadruge, obrata Jelovice, blokov, mimo zdravstvenega doma, župnišča nazaj do šole, vrtca Zala in vrtca enota Dobrava. Tako močno smo preganjali zimo, da je vrvež prav kmalu po kosilu potihnil, saj so otroci od utrujenosti pospali in sanjali o naslednjem pustu.

Urša Peternel