Po osebno izkaznico ne na občino

19.5.2022

Ponjo bo treba na upravno enoto ali krajevni urad. Občina ni upravna enota in upravna enota ni občina. Gre za dve povsem ločeni instituciji – ne glede na to, da sta v Gorenji vasi v isti stavbi.

Upravne enote (UE) so ustanovljene za opravljanje nalog državne uprave, ki jih je treba organizirati in izvajati enotno na katerikoli od 58 upravnih enot po Sloveniji. Območja enot so določena tako, da se zagotovi racionalno in učinkovito opravljanje upravnih nalog. Od leta 1995 opravljajo naloge državne uprave. Območje UE praviloma obsega območje ene ali več lokalnih skupnosti oziroma občin. Občina Gorenja vas - Poljane poleg občine Škofja Loka, Železniki in Žiri tvori UE Škofja Loka, ki je tako imenovana podaljšana roka države in jo vodi načelnik Bojan Miklavčič.

Področja dela UE so družina, otroci in zakonska zveza, zaposlovanje, delo, upokojitev, kmetijstvo, gozdarstvo, hrana, socialna varnost, država in družba, pravna država in pravosodje, promet in energetika, izobraževanje, znanost in šport, kultura, zdravje, finance in davki, podjetništvo in gospodarstvo, okolje in prostor, obramba, varnost in javni red ter zunanje zadeve. To pomeni, da lahko posameznik tam uredi večino dokumentov, saj izdajajo osebne izkaznice, potne listine, vozniška dovoljenja, urejajo prijavo bivališča, opravljajo registracije vozil, prijave ali sklenitve zakonskih/partnerskih zvez. Možna je sprememba osebnega imena, izdajajo izpiske in potrdila iz matičnega in drugih registrov (zemljiška knjiga, geodetski podatki …), overjajo podpise oziroma prepise, sprejemajo vloge za digitalna potrdila. Na UE se prijavi rojstvo ali smrt, prizna očetovstvo; na UE izdajo dovoljenja za javne prireditve in orožje, potrdijo podporo volivca, odločajo o statusu in pravicah vojaških in civilnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja; izdajo gradbena in uporabna dovoljenja, dovoljenja za legalizacijo objektov, za poseg v naravo, odločbe o razlastitvi in o omejitvi lastninske pravice, o vrnitvi razlaščenih nepremičnin, odločajo o zaščitah kmetij, statusu kmeta ... Del storitev za državljane opravljajo tudi na krajevnih uradih, ki so statusno-organizacijska oblika dela upravne enote, ki omogoča približevanje javne uprave občanom. Krajevni urad v Gorenji vasi je eden izmed treh krajevnih uradov (Žiri, Železniki) na območju UE Škofja Loka in vodi matični register in register stalnega in začasnega prebivalstva ter izdaja izpiske. Nudi pojasnilo in pomoč občanom v zvezi s postopki pri upravni enoti, vodi uradne evidence za potrebe državnih organov, postopke za izdajo osebnih izkaznic in potnih listin ter zbira podpise za podporo referendumskim pobudam.

Uradne ure Krajevnega urada Gorenja vas - Poljane so vsak torek med 8.00 in 15.30. Za vprašanja so dosegljivi tudi na mobilni številki 041 741 738. Krajevni urad bo v mesecu juliju in avgustu zaprt. Od 1. septembra dalje bo posloval po ustaljenem urniku.

Občina je temeljna lokalna samoupravna skupnost, ki samostojno opravlja lokalne zadeve javnega pomena za zadovoljevanje potreb svojih prebivalcev. Upravlja občinsko premoženje, omogoča in ustvarja pogoje za gospodarski razvoj občine, gradnjo stanovanj in skrbi za povečanje najemnega socialnega sklada stanovanj, ureja, upravlja in skrbi za lokalne javne službe, pospešuje službe socialnega skrbstva za predšolsko varstvo, osnovno varstvo otroka in družine, za socialno ogrožene, invalide in ostarele. Skrbi za varstvo zraka, tal, vodnih virov, pred hrupom, za zbiranje in odlaganje odpadkov in opravlja druge dejavnosti varstva okolja, ureja in vzdržuje vodovodne in energetske komunalne objekte. Pospešuje vzgojno-izobraževalno, informacijsko, dokumentacijsko, društveno, turistično, kulturno in drugo, dejavnost na svojem območju ter šport in rekreacijo. Gradi, vzdržuje in ureja lokalne javne ceste, javne poti, rekreacijske in druge javne površine, opravlja nadzorstvo nad krajevnimi prireditvami, organizira komunalno-redarstveno službo in skrbi za red v občini, požarno varnost ter organizira reševalno pomoč. Zagotavlja izvensodno poravnavo sporov, organizira pomoč in reševanje za primere elementarnih in drugih nesreč, opravlja pokopališko in pogrebno službo. Določa prekrške in denarne kazni za prekrške, s katerimi se kršijo predpisi občine, sprejema statut občine in druge splošne akte, organizira občinsko upravo ter ureja druge lokalne zadeve javnega pomena. Občina Gorenja vas - Poljane je ena izmed 212 občin v Sloveniji, njen župan pa je vse od leta 2006 Milan Čadež.

Lidija Razložnik