Po sanaciji naj bi bile ceste še bolje urejene

18.4.2024

Po lanskoletni avgustovski ujmi potekajo intenzivne sanacije več odsekov cest po občini, tudi na Hlavčih Njivah in v Zakobiljku.

»Cesta proti Hlavčim Njivam je bila po poplavah praktično neprevozna, sploh za tovorni promet je bil dostop močno oviran,« pove Igor Kržišnik z občinske uprave. V sklopu intervencije so na nekaj odsekih za vzpostavitev prometa z osebnimi vozili zasilno vkopali zgornjo brežino in takoj začeli sanacijo večjega plazu na odseku v nižje ležečem delu ceste proti Hlavčim Njivam v dolžini približno 80 metrov pod cesto in približno 30 metrov nad cesto. Zaradi ujme sta bila sicer poškodovana približno dva kilometra lokalne ceste, na kateri se je sprožilo več obsežnih plazov in več manjših usadov. »Še posebej zahteven je tudi plaz na odseku ceste s Hlavčih Njiv proti Mizarstvu Markelj, kjer je bila cesta samo pogojno prevozna, dostop do podjetnika pa zelo oviran,« pojasnjuje situacijo Kržišnik in dodaja, da so takoj po ujmi začeli terenske oglede in raziskave geologov in geomehanikov, ki so poiskali projektne rešitve za sanacije plazov in izdelali okvirne popise in oceno stroškov. V skladu z aktualnimi predpisi za izvedbo poplavne sanacije so nato izbrali izvajalca in začeli dela. Najugodnejši izvajalec je bilo podjetje Mapri, ki trenutno izvaja dela na lokalni cesti Vršajn–Hlavče Njive in proti naselju Gorenja Brda ter na odcepu proti Mizarstvu Markelj. 

»V sklopu sanacije je že saniran plaz pod hišo Hlavče Njive 1, sedaj se izvaja sanacija dveh plazov, enega tik nad avtobusno postajo na Hlavčih Njivah, drugega pa proti Mizarstvu Markelj. V sklopu intervencije so že bila izvedena dela na dveh plazovih v spodnjem delu lokalne ceste. Ko bodo sanirani večji plazovi ter potem v nadaljevanju manjši usadi na cesti, se bo začela rekonstrukcija ceste v skupni dolžini približno dva kilometra,« pojasnjuje Kržišnik. Predvidena vrednost del, ki naj bi bila izvedena do konca septembra letos, znaša približno 1,8 milijona evrov.

Ob urejanju cestišča poseg še v strugo vodotoka
Cesta proti Zakobiljku je bila poškodovana predvsem v spodnjem odseku v dolžini približno sto metrov, kjer je nastal večji usad spodnjega dela ceste. V sklopu sanacije se izvaja celotna rekonstrukcija odseka z izgradnjo opornih zidov nad in pod cesto ter novo zaledno in površinsko odvodnjavanje z vgradnjo novih škatlastih propustov pod cesto v ovinku. Poleg ceste se bo z dvigom uredila struga, ki sedaj poteka zelo globoko, zato so brežine pod cesto precej strme. »Z dvigovanjem nivelete potoka se bodo nakloni brežin pod cesto v določeni meri zmanjšali in s tem bo cesta manj ogrožena,« ocenjuje Kržišnik. »V sklopu ureditve struge se bo izdelala začetna lovilna vodna pregrada na lokaciji nad ovinkom, škatlasti propust pod cesto, odprta, s kamnom obložena struga pod cesto in nato še več kaskadnih kamnitih lovilnih pregrad struge potoka za dvig nivelete in umirjanje struge ter vodnega toka. Vmesna kamnita rebra na desni strani brežine potoka bodo hkrati služila tudi za podpiranje spodnje brežine pod cesto,« dodaja. Zgrajeni so že oporni zid nad cesto in škatlast propust čez cesto ceste ter začetna lovilna vodna pregrada nad cesto. Dela, trenutno se izvajajo na vodnih pregradah dolvodno pod cesto ter delno na rekonstrukciji ceste, opravlja družba HIP KA iz Ljubljane, skupna predvidena vrednost pa je 390.000 evrov. Predvidoma bodo končana do sredine junija letos.

Če bodo v Zakobiljku s sanacijo pridobili stabilnejšo cesto in brežine pod cesto ter urejen vodotok v njeni bližini, pa se na Hlavčih Njivah nadejajo za uporabnike varne in normalno uporabne ceste za ves osebni in tovorni promet ter ustreznega zalednega in površinskega odvodnjavanja ceste. Kot še pove Kržišnik, usmerjajo na občini vse moči v čim bolj učinkovito sanacijo, da tudi v primeru podobnih neurij oziroma poplav kot v lanskem letu v prihodnje ne bi prihajalo do večjih poškodb cestišč.

Damjana Peternelj

Fotogalerija