Po sledeh poljanskih cerkva

23.6.2022

Dva četrtka v juniju se je bilo mogoče arheologinji Miji Ogrin pridružiti pri vodenem ogledu arheološkega najdišča v Poljanah.

Na območju vaškega jedra Poljan so lani jeseni potekale arheološke raziskave, ki jih je vodila arheologinja Mija Ogrin. V aprilu je občina že organizirala vodene oglede arheološkega najdišča za učence OŠ Poljane, izsledke raziskav pa so v juniju predstavili tudi širši zainteresirani javnosti. Na prvem vodenem ogledu se je zbralo več kot petdeset posameznikov, na drugem pa okrog dvajset. Ob slednjem se jim je pridružil tudi župan Milan Čadež, ki je predstavil prihodnje načrte s tem območjem. 

Že lani so tako na tem območju izkopali 190 grobov, v vseh primerih je šlo po besedah Mije Ogrin za skeletne pokope. Na tem mestu je sicer nekoč stala mogočna baročna cerkev, s katero so obzidali manjšo gotsko cerkev, okrog katere so skoraj dvesto let pokopavali pokojnike, je spomnil Čadež in dodal, da so že ob gradnji baročne cerkve naleteli na nekaj grobov, katerih ostanke so preselili v kostnico, ki so jo uredili v bližini. Že ob preteklih izkopavanjih pa so na tem območju odkrili tudi sledi še starejše romanske cerkve. To območje ima zato po besedah Mije Ogrin izjemen simbolni pomen, zato si bodo prizadevali, da bi dobili čim več idej, kako ta prostor primerno ohraniti in urediti tudi za prihodnje rodove.

Mateja Rant