Po Sosedih še Posmrtni kaos

2.2.2023

Igralska sekcija Kulturno-umetniškega društva (KUD) Sovodenj Neč Bat Teater tudi letos nadaljuje dolgoletno tradicijo, v okviru katere vsako leto na oder domače kulturno dvorane postavijo dve novi avtorski predstavi.

V januarju so na oder postavili komedijo Sosedje, ki je že 24. avtorska predstava Neč Bat Teatra. Za režijo sta poskrbela Niko Bevk in Jure More, ki sta skupaj s celotno ekipo igralcev poskrbela za kopico zapletov, s katerimi so znova nasmejali spet polno dvorano na Sovodnju. Gotovo bo tako tudi 18. februarja ob 19. uri, ko si bodo obiskovalci lahko ogledali še drugo letošnjo predstavo z naslovom Posmrtni kaos, ki jo bodo ponovili še dan kasneje ob 16. uri.

V Sosedih so v ospredje postavili zakonca Hren, Branka in Silvo. »On bi rad imel samo mir, ona pa si življenja brez druženja ne predstavlja.« Zaplete se, ko dobita kupca za staro hišo, ki je sploh ne prodajata, novi sosedje pa niso to, za kar se predstavljajo. Branko zato na pomoč pokliče inšpekcijo z inšpektorata za (vse) probleme, štrene pa še dodatno mešata soseda Manuela in »mojster za vse« Fonzi, je zgodbo na kratko strnil Niko Bevk. »A na koncu ugotovijo, da je treba biti strpen in se razumeti ter drug drugem prilagajati.« S predstavo bodo 11. marca gostovali na Vrhu Svetih Treh kraljev, 18. marca pa si jo bo znova mogoče ogledati na Sovodnju. Polno zapletov in nadnaravnih situacij pa prinaša še nova predstava Posmrtni kaos, ki sta jo režirala Lenart Šifrar in Gabrijel Podobnik: »Lovrenc Šemedej je povprečen slovenski fant v toksičnem razmerju z ženo Ido. Nekega dne sta njegov najboljši prijatelj Smiljan in dekle Valerija nehote priklicala hudiča. Smiljan namesto svoje hudiču proda Lovrenčevo dušo, prevara pa podre ravnovesje v nebesih in peklu ...« Odgovor, ali je še mogoče rešiti Lovrenčevo in Smiljanovo dušo, si bo mogoče ogledati 18. in 19. februarja v dvorani na Sovodnju, 4. marca pa še v Žireh.

Mateja Rant