Po ugovoru ne le zlata, ampak diamantna

21.9.2023

Po ugovoru na izračun točk pri maturitetnem predmetu angleščina se je med letošnje diamantne maturante uvrstila tudi dijakinja Gimnazije Škofja Loka Jedrt Šinkovec iz Hotovlje.

Na Gimnaziji Škofja Loka se letos lahko pohvalijo s 13 zlatimi maturanti, Pia Vrečko in Jedrt Šinkovec pa sta zbrali celo vse možne točke, torej 34. Zanimivo je, da so prav vsi iz lanskega naravoslovnega oddelka.

Jedrt Šinkovec je priznala, da je bila nadvse zadovoljna, ko je sredi julija izvedela, da je s 33 osvojenimi ročkami postala zlata maturantka. A ker je po vpogledu v izpitno dokumentacijo ugotovila, da ji je pri angleščini zelo malo manjkalo do osmice, se je tudi ob spodbudi očeta odločila za ugovor in bila tudi uspešna. »Ocenjevalca pri eseju iz angleščine sta se pri oceni razlikovala za štiri točke, komisija pa mi je na koncu dodelila toliko točk, kolikor mi jih je namenil ocenjevalec, ki mi je dodelil več točk.« Kot je priznala, se sama ni pretirano obremenjevala z oceno na maturi, se je pa trudila, da bi jo opravila čim uspešnejše. Ves čas šolanja na gimnaziji je imela namreč visoke ocene, sočasno pa je študirala še violino na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. »Zaradi študija violine sem tudi po 16 ur na teden preživela v Ljubljani. A če ne bi bila že v šoli uspešna, se ne bi lotila še dodatne dejavnosti.« Upa, se zasmeje, da violina ne bo ostala pozabljena kje v kotu, kot se je zgodilo s citrami, ki se jih je učila z zasebno učiteljico in zdaj že tri leta čakajo v omari nedotaknjene. Svoje najdaljše počitnice je preživljala ob knjigah, za katere med šolskim letom ni bilo časa, in v družbi prijateljev, z družino pa se je odpravila tudi na izlete po Evropi in na slovensko obalo. Med drugim so si v Veroni ogledali opero Aida. Oktobra pa se odpravlja na študij biokemije na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

Mateja Rant