Počitnice

21.7.2022

Šolske skrbi in stvari
moraš v predal zakleniti,
da ti ne morejo počitnic greniti,
a tudi ne pobegniti.
Nato moraš počitnicam
natančno dneve prešteti
in vsak dan moraš nekaj
hoteti, želeti, početi.

Tudi v Poljanski dolini se je začelo tisto lepo obdobje, ko so vasi pod Blegošem še bolj polne otroške razigranosti, ki jo opeva Feri Lainšček v pesmi Kaj moraš med počitnicami storiti. Učenci Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas imajo za seboj posebno leto, ki ga tokrat ni krojilo zapiranje šol. Šola pa kljub temu že nekaj tednov sameva. Čistilke, čistilec in oba hišnika pa pridno čistijo, belijo in urejajo šolske prostore, da se bodo otroci septembra vrnili v lepe in sveže učilnice.

Učenci pa kar na počitnicah. Pridobljeno znanje so skrbno pospravili v možganske kotičke, zdaj pa je čas, da si odpočijejo. Pri preživljanju počitnic lahko upoštevajo nasvete strokovnjakov, ki pravijo, da je dobro vsakega po malo: malo športa, malo brezdelja ter veliko iger in klepetov z domačimi in prijatelji. Tudi dolgčas menda ni slab, saj se takrat porodijo številne ustvarjalne zamisli. Pomembna je seveda tudi skrb za zdravje in varnost. Priporočljivo je, da se otroci najmanj eno uro dnevno gibajo na svežem zraku, najbolje v jutranjih ali poznih popoldanskih urah, ko ni vročine. Ob telesni aktivnosti je pomembno, da dovolj pijejo in nosijo primerna lahka oblačila. Pri udeležbi v prometu sta nujna upoštevanje prometnih predpisov in uporaba zaščitne čelade na kolesu. Nikakor pa ne smejo pozabiti na pomoč staršem pri domačih opravilih. Počitnice so tudi neke vrste šola, pa ne običajna s knjigami in zvezki, ampak šola za življenje.

V upanju, da bodo otroci počitnice želeli preživeti aktivno, je naša šola v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Slovenije v juliju organizirala Zabavne počitnice. Malo starejši učenci pa se lahko udeležijo že tradicionalnega športnega tabora, ki ga tudi letos organizira Športno društvo Blegoš. Potekal bo v tednu od ponedeljka, 22. avgusta, do četrtka, 25. avgusta, na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Tabor je namenjen učencem in učenkam od 5. do 8. razreda, poudarek pa je na kakovostnem preživljanju prostega časa, druženju in gibanju, brez elektronskih naprav. Udeležili se bodo lahko različnih športnih aktivnosti. Med njimi so košarka, rokomet, badminton, namizni tenis, floorball, odbojka, nogomet, kolesarstvo in še in še. Večeri pa bodo bolj sproščeni, čakale jih bodo zabavne dejavnosti, kot so kvizi, pantomima, turnirji v družabnih igrah … Tabor je plačljiv, a je zagotovljen prispevek lokalne skupnosti. OŠ Ivana Tavčarja pa nudi brezplačno uporabo prostorov in športnih rekvizitov.

Tako učenci kot starši in vsi zaposleni na OŠ Ivana Tavčarja naj preživijo mirne, prijetne in čim aktivnejše počitnice in si tako zagotovijo novih moči za prihajajoče novo šolsko leto.

Anja Podobnik, univ. dipl. psih.