Podjetniki delili izkušnje z mladimi

21.4.2022

Drugi torek v aprilu je vsakdanjik učencev OŠ Poljane popestril medobčinski otroški parlament Moja poklicna prihodnost, katerega osrednja tema je bil pogovor z izkušenimi podjetniki.

Učencem OŠ Poljane so se pridružili učenci OŠ Žiri in OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in z vprašanji zasuli predstavnike podjetij INO, Laprina, Mizarstvo Markelj, Zidarstvo Božnar in Optiweb. Vprašanj pa so bili deležni tudi ravnatelji, ki so prav tako delili svoje bogate izkušnje.

Gostje so predstavili svojo poslovno pot, navduševali s svojim pogledom na posel, iskanjem svojega poslanstva in sledenjem svojim sanjam in idejam. Je sploh mogoče združiti svoj hobi s poslom? Absolutno! Kakšne so možnosti za zaposlitve danes? Kateri so poklici prihodnosti? Mladim so odgovarjali na vse vrste vprašanj in učenci so tako pridobili dragocene informacije, ki jim bodo pomagale na poti do uresničevanja in ustvarjanja svoje karierne poti. Najpomembnejše vtise pa so mladi parlamentarci takole strnili pod naslov Kaj bom odnesel s srečanja:
1. Pomembna je praksa, delovne izkušnje. Te so pomembne tudi za delodajalca.
2. Delaj to, kar si želiš in te veseli.
3. Naj te prepreke ne ustavijo na poti do cilja.
4. Iz hobija lahko nastane tudi posel.
5. Sproščenost lahko pripomore k produktivnosti.
6. Vprašaj se: Ali bom delo lahko opravljal tudi čez 5 let?
7. »Jaz bom …« in ne »Jaz bom, ampak …«
8. Izobrazba je pomembna.
9. Izobrazba pa ni vedno pogoj, lahko si dober in uspešno delaš tudi v nečem čisto drugem in tudi v tem lahko narediš uspešen posel.
10. Osredotoči se na idejo in jo izpelji do konca.
11. O delu lahko največ izveš pri podjetniku, ki se s tem ukvarja, zato potrkaj na ta vrata in pokaži zanimanje. 

Pomenljiva sporočila, ki bodo naše mlade, v bližnji prihodnosti pomembne stebre družbe popeljala do tistega, kar si vsi želimo – opravljati poklic, službo, ki te veseli, izpolnjuje in daje nov zagon za nenehni razvoj in napredek tako v poslovnem kot tudi osebnem smislu. Deljenje izkušenj je neprecenljivo, učenje skozi izkušnje pa še bolj. Globok poklon vsem sodelujočim, odraslim za deljenje izkušenj in učencem za vedoželjnost in radovednost. Ema Kržišnik in Tija Kisovec sta dogajanje spremljali kot šolski novinarki in zapisali: »Tudi midve sva se udeležili medobčinskega parlamenta. Tam sva intervjuvali predstavnike različnih podjetij. Poprosili sva jih, da nama povedo, kaj bi svetovali mladim podjetnikom in kakšen se jim zdi dogodek, ki je potekal na naši šoli. Gospod Božnar, ki je predstavljal gradbeništvo, je povedal naslednje: "Priden in vztrajen moraš biti. Vzdušje je dobro, tako da upam, da bomo srečanje še kdaj ponovili." Gospod Mur iz podjetja Ino, ki se ukvarja s proizvodnjo strojne opreme, je povedal: "Učenci naj si vzamejo čas in delajo. Vzdušje na dogodku je dobro in pozitivno." Gospod Markelj iz mizarskega podjetja je povedal: "Zanimiv pristop, ko se odločiš za podjetniško pot. Pomembno je, da se osredotočiš na eno stvar, glavo gor, pa ne smeš obupati po prvem padcu. Dogodek mi je zelo všeč."

Barbara Tavčar, mentorica otroškega parlamenta OŠ Poljane