Podpora domačega občinstva jim veliko pomeni

19.11.2020

Ansambel Raubarji v sestavi Miha Križnar (glavni pevec in kitarist), Blaž Jenkole (harmonika, klaviature, vokal) ter brata Miha (bobni, vokal) in Andrej Gabršek (kontrabas, baskitara, vokal) deluje že vse od leta 2014. Kljub trenutni situaciji fantje ne počivajo, saj že pripravljajo material za drugo zgoščenko.

Pred dvema letoma je izšla prva zgoščenka z desetimi skladbami, ki so jo poimenovali po ansamblu. Za to priložnost so pripravili koncert v Športni dvorani Poljane. Besedila jim spišejo uveljavljeni tekstopisci kot sta David Mohorič in Igor Pirkovič. Pod eno se je podpisal zdaj že nekdanji Čuk Marko Vozelj. "David Mohorič je širši javnosti že dobro znan po svojih hudomušnih narečnih tekstih. Ko smo pripravljali prvo skladbo, smo ga prosili, če nam napiše tekst na temo prijateljskega druženja, in tako je nastala pesem Ke se prjatli ukop naberema. Sodelujemo vse od takrat naprej," pojasni vodja ansambla Miha Križnar in nadaljuje: "Igor Pirkovič je na slovenski narodno-zabavni in zabavni sceni že uveljavljen tekstopisec. Ko si zaželimo ljubezenskega besedila, se obrnemo nanj." Da mu poljansko narečje ni tuje, dokazuje skladba Raubar njenga srca, ki jo je spisal leta 2013. Melodijo besedilom doda Blaž Jenkole, ki pravi, da melodija "pride sama od sebe", če je besedilo dobro. Zase pravijo, da so po sestavi podobni drugim slovenskim ansamblom. "Razlikujemo se po zvenu naših glasov. Vsi smo po barvi glasu baritoni, kar pomeni, da je tudi sam zven petja malo nižji in ne tako svetel." Repertoar Ravbarjev je zelo raznolik: od Avsenika, Slaka, do rokovskih pesmi skupin nekdanje Jugoslavije, slovenskih in tujih zimzelenih ter tudi kakšna operna arija za intermezzo.
Raubarjev ni moč slišati samo na veselicah, temveč se z veseljem udeležijo različnih tekmovanj in festivalov. Pred leti so trikrat sodelovali na Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki in dvakrat navdušili občinstvo. "Vsaka nagrada oziroma priznanje stroke name veliko pomeni. Smo pa muzikantje kot ambasadorji dobre volje najbolj veseli potrditve in podpore občinstva – zato sta se nam zmagi pred domačim občinstvom najbolj vtisnili v spomin," iskreno pove Križnar.
Preteklo leto so se udeležili festivala Slovenska polka in valček in med izvajalci valčkov zasedli peto mesto. Na letošnjem izboru, ki je potekal v okviru oddaje Slovenski pozdrav, so se s polko Tako posebna uvrstili v finale. "Kako in kdaj se bo zaključil letošnji festival, je glede na trenutno situacijo še nejasno. Govorice krožijo, da se bo tekmovanje izvedlo prihodnje leto," pojasni. Poudari, da so se na tekmovanje dobro pripravili, skladbo so dodelani in rezultat je bil zaslužen. "Raubarji se trudimo delati kakovostno glasbo, ki je nova in moderna. Hkrati se skušamo držati osnovnih zakonitosti in pravil narodno-zabavne glasbe – kar pa je velikokrat svojevrsten izziv!« smeje povedo.

Lidija Razložnik