Pohod Med gorami

23.9.2021

Vsakoletna etnografska prireditev Dan oglarjev se že tradicionalno začne s pohodom Med gorami, ki pa je letos zaradi slabe vremenske napovedi odpadel. Zato so ga člani Turističnega društva (TD) Stari vrh prestavili na naslednjo, drugo avgustovsko nedeljo, ko se je na Grebljici pri že dogoreli in podrti kopi zbralo nekaj več kot trideset pohodnikov.

Pohod je bil letos malce drugačen in prilagojen družinam in mlajšim otrokom, ki so vsi brez težav opravili z zložno in zanimivo potjo skozi gozdove in na poti spoznavali tudi nekatera bitja, ki živijo na Starem vrhu, a jih le redki lahko vidijo. Tako so na poti slišali pravljico o velikanu Vrharju, ki živi nekje na Starem vrhu in čuva zaklad. Ko so se pohodniki po končani krožni poti vrnili na izhodišče na Grebljico, so otroci na kartone z ogljem, ki so ga nabrali na dogoreli kopi, narisali prizore iz pravljice. Najboljši slikar je prejel nagrado Družinskega parka Stari vrh. Med odrasle pohodnike pa je domači rokodelec Mirko Štibelj razdelil nekaj pletenih košaric.

V TD Stari Vrh pa že vabijo na Jesenski pohod, ki bo 26. septembra po čisto novih poteh in se bo začel v Poljanah, ko se bodo pohodniki najprej povzpeli na Gabrško goro in se nato skozi Javorje, Dolenčice in Zakobiljek vrnili nazaj na izhodišče. Zbor bo ob 9. uri v parku v Poljanah.

Hermina Jelovčan