Pohod po poteh gradnje Rupnikove linije

18.4.2024

Na sončno soboto v začetku aprila se je skupina petdesetih pohodnikov podala na Pohod po poteh gradnje Rupnikove linije v organizaciji Zavoda Poljanska dolina.

Pohodniki smo se zbrali ob 8. uri zjutraj v baru v Sokolskem domu, kjer smo si privoščili jutranjo kavo, potem pa krenili na pot v smeri Hotavelj, kjer smo si nedaleč stran od ceste za Logom ogledali prvo utrdbo – Škofov bunkar. Nadaljevali smo po gozdni poti, mimo manjših bunkarjev, mimo Peskokopa Lajše ter si po krajšem vzponu vzeli čas za daljši postanek. 

V nadaljevanju smo vstopili v več manjših utrdb, si jih podrobneje ogledali in prisluhnili izčrpni razlagi vodnika Matjaža Šifrarja o njihovem nastanku oz. gradnji ter o načinu življenja in dela domačinov. Zadnji postanek pred ciljem je bil pred vhodom v utrdbo na Hrastovem griču, ki velja za največjo utrdbo na območju Poljanske doline. Sledila je še pot do Lovske koče na Javorču, kamor smo prispeli točno ob 12. uri. Okrepčali smo se z okusno joto in klobaso, ki sta nam dali moč, da smo se lahko hitro in brez težav preko Dobravšc vrnili nazaj v Gorenjo vas. 

Želimo si, da Pohod po poteh gradnje Rupnikove linije izpeljemo tudi prihodnje leto.

Maša Mohor