Pohod po tematski poti Cvetje v jeseni

23.11.2023

Na sončno jesensko soboto sredi oktobra smo se s skupino 48 pohodnikov podali na tradicionalni 15-kilometrski pohod iz Poljan do koče na Blegošu.

Prehodili smo tematsko pohodno pot Cvetje v jeseni, ki sta jo v Tavčarjevi povesti prehodila Meta in Janez. Sledili smo markacijam belega cveta, imenovanega močvirska samoperka, ali kot jo Tavčar imenuje v povesti, kristusova srajčka. Nekaj teh cvetov v poznem poletju in zgodnji jeseni pod blegoškimi obronki še razpre svoje nežne bele srajčke.

Na pot smo se podali iz centra Poljan preko Volče in Lovskega Brda, od koder je prelep pogled na cerkev Marijinega oznanjenja na Gori. Na poti so nas spremljale tematske table, prva pod Lovskim in druga nad Lovskim Brdom. Postali smo na Poklonu, mestu, do koder je Meta spremljala Janeza, ko se je vračal v Ljubljano. Tu nas je pohodna tabla opozorila na razgled vse do petih cerkva. Nadaljevali smo skozi Gorenjo Ravan preko Dolenje Žetine do kmetije odprtih vrat pr' Andrejon v Gorenji Žetini, kjer sta nas pričakala Meta in Janez. 

Na kmetiji smo se okrepčali z domačimi izdelki in zagnano nadaljevali pot proti Blegošu. Tematski tabli sta nas pozdravili še pri senožeti pod Koprivnikom in v Črnem Kalu. Po še zadnjem strmem vzponu smo prijetno utrujeni posedeli v koči na Blegošu in se v popoldanskih urah iz Črnega Kala odpeljali v dolino.

Lucija Potočnik