Pomagajte, če lahko

23.12.2021

Družina Petre Lončar in Damjana Mačka iz Brebovnice se je znašla v hudi stiski.

Lani decembra sta se jima rodila dvojčka Rene in Ažbe. Zdravniki so morali nosečnost zaradi slabega zdravstvenega stanja Reneja prekiniti v 28. tednu nosečnosti in tako pomagati na svet obema. Reneju so napovedali zelo malo možnosti za preživetje, a kot pravi mamica Petra, je Rene mali borec, ki se je odločil, da se bo boril in tako postal medicinski čudež. Imel je velike težave z bitjem srca, ki so jih zaznali že med nosečnostjo. Srčni utrip so mu mirili s pomočjo zdravil, kar mu je sicer pomagalo, a pustilo določene posledice. 

Dvojčka sta nedavno praznovala prvi rojstni dan, v razvoju pa zelo zaostajata. Za Reneja sta starša dobila napoved, da bo po vsej verjetnosti imel težjo obliko cerebralne paralize. Ta čas glavice še ne more držati pokonci, diha s pomočjo kisika, velik problem so afektni napadi, kar pomeni, da preneha dihati in nujno potrebuje pomoč, poleg vsega pa tudi ne sliši. Za Ažbeta je napovedano, da bo imel lažjo obliko, težave ima z nogicami, ki jih težko krči.

Odkar sta se starša odločila za pomoč alternativne medicine, so se pojavili pozitivni rezultati tovrstnega zdravljenja pri dvojčkih. Zdaj vesta, kako lahko pomagata Ažbetu, da lažje premika nogice, Reneju se je zmanjšala potreba po kisiku, začel se je smejati in bolj opazuje okolico. Menita, da terapije dobro vplivajo na njun razvoj, zato jih obiskujejo po več ur na teden. Trenutno hodijo na MNRI terapijo v Ljubljani, k bioenergetiku v Pulj, naročeni so tudi na kraniosakralno terapijo v Ljubljani. Ker so te terapije samoplačniške, saj stanejo po več deset evrov na uro, ki se jih nabere kar nekaj, ju je situacija postavila v težak finančni položaj. Na pomoč so jima najprej priskočili sosedje, prijatelji in znanci, ki so zbirali prispevke. Pri škofjeloškem Rdečem križu so odprli poseben račun, kamor donacije nakazujejo sočutna podjetja in posamezniki. Številka TRR, odprtega pri Gorenjski banki, je: SI56 0700 0000 0187 397, sklic 00 200, s pripisom Za družino Maček. Sredstva kar hitro kopnijo, zato bosta Petra in Damjan skupaj z dvojčkoma hvaležna za vsakršno pomoč.

Jure Ferlan