Pomladna čistilna akcija ob Sori

18.4.2024

Sredi marca je na obrežjih Poljanske Sore potekala obsežna čistilna akcija, ki jo je organizirala Ribiška družina Visoko v sodelovanju s Turističnim društvom Gorenja vas.

Akcije se je udeležilo okrog štirideset članov obeh društev. Kot je povedal gospodar Ribiške družine Visoko Franc Dolenec, je akcija obsegala območje njihovega ribiškega revirja, ki se na Poljanski Sori kot glavnem vodotoku razteza od jezu na Hotavljah do mostu na Logu dolvodno od Poljan. Pritokov Sore ta dan niso čistili, ker bi bilo dela enostavno preveč.

Vpliv lanske obsežne povodnji je bil opazen, marsikaj je voda odnesla naprej, pa tudi prinesla. Je pa bilo manj z odpadno plastiko navešenega obrežnega grmovja, saj je bilo, skupaj z omenjeno plastiko, odstranjeno med sanacijskimi deli na vodotokih. Med odpadki, ki so jih našli, je prevladovala plastika v različnih oblikah, veliko je bilo embalaže in ostalin ovojev kmetijskih bal – teh je povodenj veliko tudi odnesla. Dolenec je še izrazil željo, da bi se krajani bolj vključili v tovrstne čistilne akcije, podobno kot to poteka v Škofji Loki in Žireh. Ribiška družina Visoko, zadnja leta se jim pridružuje Turistično društvo Gorenja vas, je namreč eden redkih organizatorjev čiščenja vodnih obrežij, ki so vse prepogosto priročna odlagališča. Ker se zavedajo škodljivosti odpadkov, predvsem plastičnih, za vodne organizme, skušajo čim več storiti za njihovo varovanje. Zato v letošnjem oktobru načrtujejo še eno podobno akcijo, v planu je tudi čiščenje pritokov. Kot je povedal predsednik Turističnega društva Gorenja vas Jožef Čepin, so še posebej veliko odpadkov našli na sotočju Sore in Brebovščice. Presenetila jih je količina vrečk s pasjimi in mačjimi iztrebki, ki jih nekateri očitno odlagajo na obrežje reke, ko se jim jih dovolj nabere. Člani društva so ob zaključku akcije na terenu pobrali vreče z nabranimi odpadki in jih naložili na komunalno vozilo, ki je zvrhano polno kar dvakrat peljalo material na deponijo v Todraž. Odvoz odpadkov in malico za udeležence je omogočila Občina Gorenja vas - Poljane. Organizatorji še pozivajo krajane, naj ustrezno poskrbijo za svoje odpadke in jih ne odlagajo v vodotoke ter pomislijo tudi na bitja – ribe, ptice in druge, ki v njih živijo in jih odpadki prizadenejo, predvsem mikroplastika iz razpadlih plastičnih mas.

Jure Ferlan