Pomoč žrtvam poplav

21.9.2023

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pripravili informacije glede izredne denarne socialne pomoči in drugih ukrepov za pomoč žrtvam avgustovskih poplav.

Izredna denarna pomoč kot solidarnostna pomoč 
Vse žrtve avgustovskih poplav in plazov so ne glede na dohodek ali premoženje upravičene do izredne denarne socialne pomoči (IDP) oziroma do tako imenovane solidarnostne pomoči, ki bo izplačana kot enkratni znesek v višini največ sedem minimalnih dohodkov samske osebe ali družine, vendar ne več kot višina škode, navedene na vlogi. Vlogo je treba oddati pri centru za socialno delo najkasneje do 31. decembra, pojasnjujejo. Dokazila o nastanku škode in njeni višini morajo upravičenci predložiti centru do 30. junija prihodnje leto. V nasprotnem primeru se pomoč šteje za neupravičeno prejeto pomoč in so jo stranke dolžne vrniti, so opozorili. Za samsko osebo višina izredne denarne pomoči znaša 4918,64 evra, za štiričlansko družino 11.466 evra in za par brez otrok 7622,30 evra.

Izredna denarna pomoč za kritje stroškov najetega stanovanja
Vsem, ki so zaradi poplav ali zemeljskih plazov izgubili streho nad glavo oziroma je njihovo trenutno domovanje neprimerno za bivanje in so za reševanje stanovanjske težave najeli stanovanje, je poleg zgornje pomoči na voljo še izredna denarna pomoč za kritje stroškov, povezanih z najetim stanovanjem do višine dvakratnega minimalnega dohodka. Vlogo je treba oddati pri centru za socialno delo najkasneje do 31. decembra. »Upravičenci so dolžni dokazati namensko porabo pomoči. Centru za socialno delo morajo v roku 45 dni od izplačila pomoči predložiti dokazila o tem, da so jo porabili v roku 30 dni od izplačila (roka se lahko na zahtevo upravičenca podaljšata),« so pojasnili na ministrstvu. Samska oseba je upravičena do 1405,33 evra pomoči, štiričlanska družina 3275,99 evra in par brez otrok 2177,79 evra.

Pravica do subvencije tržne najemnine 
Posamezniki ali družine, ki so zaradi poplav in plazov na svoji stanovanjski nepremičnini, v kateri so dejansko prebivali, utrpeli škodo, ki ogroža zdravje in povzroča neprimerno življenjsko okolje za bivanje in so za reševanje stanovanjske težave najele stanovanje, imajo možnost uveljavljanja pravice do subvencije tržne najemnine. Vlogo je treba oddati pri centru za socialno delo najkasneje do 31. decembra. Vsem, ki bodo vlogo vložili med 4. avgustom in 31. decembrom, pri določanju materialnega položaja ne bodo upoštevali v poplavah poškodovanega premoženja. Ne bo se upošteval tudi pogoj, da mora imeti najemnik tržnega stanovanja za upravičenost do subvencije na naslovu tržnega stanovanja prijavljeno stalno ali začasno prebivališče, so pojasnili na ministrstvu.

Enkratna solidarnostna pomoč za kmete
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pozvalo k oddaji vloge za pridobitev enkratne solidarnostne pomoči za kmete (ESPK). Zadnji rok za oddajo vloge je 3. november. Izpolnjeno vlogo je mogoče poslati po elektronski pošti na naslov: gp.mkgp@gov.si s pripisom »vloga za ESPK za kmete« ali priporočeno po pošti na naslov: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana (z oznako »vloga za ESPK za kmete«). Kot so še pojasnili na ministrstvu, so do enkratne solidarnostne pomoči za kmete upravičeni kmetje, ki so bili na dan 2. september 2023 vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in so utrpeli škodo na svojem premoženju, ki ni namenjeno kmetijski proizvodnji, zaradi posledic poplav in plazov. Obrazec vloge za ESPK je dostopen na uradni vladni spletni strani.

Druge pravice
Vsi upravičenci do letnih pravic iz javnih sredstev, ki so utrpeli škodo na svoji nepremičnini in ta škoda vpliva na njeno vrednost, lahko te spremembe na center za socialno delo sporočijo do 31. decembra. Če bo sprememba vplivala na višino že odobrenih letnih pravic, bodo o pravici ponovno odločili.
Žrtvam poplav se omogočili uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in sporočanja sprememb tudi za nazaj (od avgusta 2023), pod pogojem, da je vloga vložena ali sprememba sporočena do 31. decembra letos.
Na podlagi odločbe o izredni denarni socialni pomoči za poplave in zemeljske plazove v avgustu so oškodovani v poplavah upravičeni do brezplačnega vrtca in šolske prehrane v obdobju od 4. avgusta do 31. decembra letos.

Mateja Rant