Ponovno rekorden vpis Blegoških korenin

23.6.2022

Konec maja se je s slovesnim srečanjem na Blegošu zaključila 16. sezona Blegoških korenin, ki je bila s 17.630 vpisi tudi tokrat rekordna. Blegoška korenina postane vsak, ki se od 1. maja do 30. aprila naslednje leto vsaj 15-krat povzpne in vpiše v posebno knjigo v koči.

»Najbolj vztrajni obiskovalci Blegoša so med ženskami Marija Bizjak s 309 vzponi, Jerneja Trlep s 303 vzponi ter Olga Kržišnik, Ivanka Kisovec in Jana Demšar, ki so se na Blegoš povzpele več kot 200-krat. Med moškimi je največ, 362 vpisov naštel Jani Rupar, sledi mu Janez Kisovec s 346 vpisi. Več kot 300-krat so se na Blegoš povzpeli Tone Verčič, Miha Bizjak ter Darko Trlep,« povzame letošnjo statistiko vpisov Jože Stanonik.

V akciji Blegoške korenine so najštevilnejši prav pohodniki iz naše občine. Planincev, ki so se vpisali najmanj 15-krat, je bilo 364 – in ti so se povzpeli na Blegoš 15.384-krat. »Razliko med obema številoma vpisov tvorijo tisti, ki niso dosegli norme 15 vpisov in naziva blegoška korenina. Morda se jim to posreči v 17. sezoni, ki že teče od 1. maja dalje,« je optimističen Jože Stanonik. Kar 41 planincev se je v vseh 16 sezonah na Blegoš povzpelo 15- in večkrat. Tistih, ki so letos slavili 10 let članstva med Blegoškimi koreninami, je bilo osem. Tako kot že leto prej so tudi tokratno izvedbo spremljale omejitve in pravila zaradi epidemije. »Planinci smo jo pri tem kar dobro odnesli, saj smo se bolj držali domačega okolja. To je razvidno iz obiska naših hribov in gora.« Blegoš je priljubljena in zanimiva gora tudi za druge obiskovalce ne glede na starost. PD Škofja Loka zadnja leta beleži številnejši obisk. Društvo kot upravljavec koče se z osebjem trudi čim bolj zadovoljiti želje obiskovalcev. Kočo posodabljajo kot dobri gospodarji, da je prijazna okolju in obiskovalcem. PZ Slovenije je tako že v drugem štiriletnem obdobju podelila certifikat Okolju prijazna koča in Družinam prijazna koča. »Na to smo ponosni. Na širši skupnosti je, da ustvari pogoje: ustrezen dostop do peš izhodišč, na kar vse pogosteje opozarjajo tudi obiskovalci in vaščani okoliških vasi. Upamo, da to slišijo tudi pristojni.«

Lidija Razložnik