Poplavno varne Poljane z novo podobo

18.11.2021

Po dolgotrajnejših prizadevanjih in dveh letih intenzivnih del, po katerih je podoba najogroženejših delov zelo spremenjena, so po hudi naravni nesreči v letu 2014 Poljane poplavno varne.

Po katastrofalnih poplavah, ki so povzročile veliko materialno škodo, so na občini takoj začeli iskanje možnosti za protipoplavno ureditev najbolj ogroženih delov – območja Poljan, Hotovlje in Predmosta. Tri leta zatem sta ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in župan Milan Čadež podpisala sporazum o sofinanciranju, pripravljena je bila glavnina projektne in investicijske dokumentacije in pridobljena vsa potrebna zemljišča. Septembra 2019 je bila podpisana pogodba z izvajalcem Gorenjsko gradbeno družbo, ki je takoj začela dela. Ta so bila izvedena na štirih večjih deloviščih.

Rekonstruirano je bilo območje Ločivnice skozi Poljane do izliva. Struga je poglobljena za slab meter in razširjena v povprečju za dober meter, vgrajeni so novi talni pragovi, skrivališča za ribe … Na novo so zgradili kamnitobetonske obrežne zidove, ograja levega bregu je v celoti nova. "Z ureditvijo Ločivnice je bistveno izboljšana protipoplavna varnost objektov na obeh bregovih, pretočnost struge pa bistveno povečana," je pojasnil Igor Kržišnik z občinske uprave, ki je spomnil še, da sta čez potok na novo zgrajena še dva mostova, eden za pešce in drugi za promet. Povsem na novo je urejeno tudi sotočje Ločivnice in Sore, ki omogoča boljše iztekanje Ločivnice v glavni vodotok.

V delu pred Hotovljo so v sklopu del prestavili strugo reke Sore ter tako podaljšali iztok Hotoveljščice v Soro, zato bo ob neurjih voda v tem delu lahko hitreje odtekala. Z znižanjem precej obširnega dela terena so zagotovili poplavno ravnico na območju Predmosta, kjer se ob povečanju vodostaja voda lahko razlije na širše območje čez novozgrajeno cesto proti Hotovlji. Novozgrajena protipoplavni zid in nasip ob cerkvi v Poljanah pa bosta iz dveh strani preprečevala direktni razliv vode na območje cerkve, kjer je na novo urejeno tudi meteorno odvodnjavanje objektov in terena v strugo Sore. Zaradi v neurju preoblikovanega terena so proti Predmostu, cerkvi in Hotovlji zgradili nove dostopne poti; proti Hotovlji in proti cerkvi tudi novo pot za pešce in kolesarje. "Poleg vsega naštetega pa so bile na območju gradbišča oziroma poplavne ureditve prestavljene tudi praktično vse komunalne inštalacije, do pred kratkim zračno vodeni energetski kabli so sedaj vsi vkopani v tla. Pri prestavitvi elektroenergetske komunalne infrastrukture se je med izgradnjo zelo dobro sodelovalo tudi z Elektrom Ljubljana," je opisal Kržišnik.

Z usklajevanjem do poplavne in prometne varnosti Poljan 
Precejšen izziv sta po besedah Kržišnika predstavljala vreme – precej del so opravili v strugah Sore, Ločivnice in Hotoveljščice, kar bi bilo nemogoče ob visokem vodostaju – ter usklajevanje protipoplavnih ureditev z novim mostom čez Soro in izgradnjo novega krožišča na regionalni cesti. "Ker sta bila to dva povsem ločena projekta, jih je bilo treba povezati v eno časovno in funkcionalno enoto." Obstoječi most čez Soro so porušili in zgradili novega brez vmesnih podpornikov, struga pod njim je razširjena za približno štiri metre in poglobljena za pol metra, kar predstavlja bistveno izboljšanje pretočnosti Sore ob višjih vodah. "Ker ni vmesnih podpor, pa tudi ni nevarnosti zajezitve s kakim prinešenim materialom po strugi ob poplavah," je pojasnil Kržišnik. Pri izvedbi so se držali tako časovnih rokov kot finančnih določil: vsa dela skupaj bodo stala 3.320.000 evrov, Direkcija RS za vode bo prispevala slaba dva milijona in pol, občina pa blizu 850.000 evrov. "Vrednost je v okviru planiranih stroškov, je pa nastalo nekaj dodatnih del glede na prvotno pogodbo, predvsem ob urejanju Ločivnice, kjer so se izvedli popolnoma novi obrežni zidovi na obeh straneh, v osnovi je bil predviden samo levi breg," je še pojasnil Kržišnik, ki je zadovoljen, da so Poljane z novo ureditvijo bistveno bolj poplavno varne: "Leto 2014 se naj v takem obsegu, kot je bilo tedaj, ne bi več ponovilo."

Damjana Peternelj