Pot skozi Zalo bogatejša za novo vsebino

24.3.2022

Turistično društvo Žirovski Vrh je v sklopu projekta Vseživljenjsko varovanje narave obnovilo vsebino Poti skozi Zalo. Lotili so se obnove zgodb in jih umestili na novooblikovane table. Treba je bilo prenoviti tudi šest nosilnih kozolcev, ki so bili že dotrajani. V celoti so zamenjali strehe, les pa so skrtačili in zaščitili.

Z novo vsebino nismo mogli mimo prvotne zgodbe Ivana Tavčarja V Zali. Tavčar je s svojimi prijatelji rad zahajal na lov v gozdove Zale. Okvirna pripoved se je tako zgodila prav v osrčju Poti skozi Zalo, kjer so si lovci na divjega petelina pripovedovali zgodbe o nesrečnih ljubeznih. Večini je znano, da je po knjigi nastal tudi istoimenski film – Ljubezen nam je vsem v pogubo (1987), nekoliko manj znan pa je film Amandus (1966), ki govori enako zgodbo, kot jo pripoveduje tudi Pot skozi Zalo.

Amandus je ena od štirih novel iz knjige V Zali, ki se je dogajala na Žirovskem Vrhu. Kraj velja za precej odmaknjenega in pozno naseljenega, zato tudi nima svoje cerkve. Prebivalci so tako k maši hodili v precej oddaljeno Gorenjo vas – na Trato. Tu so svojo priložnost začutili protestantski privrženci, ki so prebivalce teh oddaljenih kmetij prepričevali v njihovo vero. Na Bukovčevi domačiji, v hiši iz leta 1639, je bila tako najdena Dalmatinova biblija, ki potrjuje resničnost te pripovedi. V Žirovski Vrh je zašel kanonik Amandus, ki je v gozdove Zale prišel na lov. Tisti dan ga ni spremljala sreča. Z orožjem je medveda le ranil, on pa ga je s svojo šapo precej grdo poškodoval. K sreči so ga služabniki odnesli na bližnjo Mrakovo domačijo. Tam so mu oskrbeli ranjeno ramo in mu odstopili posteljo. Več dni je okreval na domačiji in med tem se je zagledal v najmlajšo deklico. Zgodba se potem precej zaplete in najbolje je, da jo spoznate kar ob sprehodu skozi Zalo.

Lani je minilo deset let od prenove te poti in nekje 15 let od nastanka prve zasnove te poti. Člani TD Žirovski Vrh se vsako leto trudijo z vzdrževanjem poti ter njeno nadgradnjo. Tako ob poti vsake toliko časa nastane kaka nova skulptura, ki popestri pot in vabi predvsem k fotografiranju. Letos so s pomočjo projekta Vseživljensko varovanje narave obnovili animacijske table ob poti, zasadili avtohtone drevesne vrste in posodobili vsebino poti. Tako bo 12,6 kilometra dolga pot dobila nadgrajeno vsebino in spodbujala k hoji ter opazovanju čudovite narave in prelepih razgledov. Najbolj privlačna na poti pa je zagotovo še vedno več kot 3,5 metra visoka mahovita medvedka Štefka.

Za ljubitelje organiziranih pohodov se bomo letos na praznični 1. maj odpravili na voden pohod. Kot so pohodniki že navajeni, se bo gozd tudi letos spremenil v gledališče. Izhodišče pohoda bo takrat kar nova lokacija TD Žirovski Vrh – nad domačijo pr' Bukovc, kjer se bo letos začel graditi Dom nad Zalo. Kadar se boste na pot odpravili sami, lahko začnete na Kmetiji pr' Bukovc (Žirovski Vrh 44, Žiri), kjer parkirate svoj avtomobil in se odpravite po markirani poti proti Golemu vrhu. Več navodil za pot najdete na spletni strani. Zagotovo je pot čudovita ideja za nedeljski izlet. Na vašo željo pa vam za skupine lahko pripravijo tudi zelo zanimivo vodenje po poti.

Lucija Kavčič, TD Žirovski Vrh