Potrebni so bili le minimalni popravki

19.10.2023

Restavratorka Jerneja Kos je v Dvorcu Visoko predstavila konservatorsko-restavratorske posege na reliefu Svete družine podobarja Štefana Šubica.

Po mnenju strokovnjakov je relief Svete družine v podobarski delavnici Štefana Šubica nastal v zadnji četrtini 19. stoletja. »Kot pravi ustno izročilo, je bil izdelan prav za opremo Dvorca Visoko, ko je bil ta obnovljen in povečan,« je razložila Jerneja Kos. Kmalu po tem, ko sta Ivan in Franja Tavčar leta 1893 kupila Dvorec Visoko, so relief zaradi njegove lepote in kakovostne izdelave iz glavne jedilnice dvorca prenesli v stalno bivališče družine Tavčar na Bregu v Ljubljani, letos pa so ga po 130 letih spet vrnili na nekdanje mesto v dvorcu.

Relief predstavlja Jezusa z materjo Marijo in Jožefom, kako blagoslavlja jedi na mizi pred njimi. »Gre za visoki relief s klasično klejno-kredno podsnovo in poslikavo v oljni tehniki. Okvir, nimbi, pribor in posode so pozlačeni ali posrebreni,« je razložila Jerneja Kos. Relief je bil po njenih besedah dokaj dobro ohranjen, zato so se pri konservatorsko-restavratorskih postopkih osredotočili na konservacijo trenutnega stanja in minimalno restavracijo nastalih poškodb. Dela so potekala približno mesec dni. »Po pregledu površine z mikroskopom in ultravijolično lučjo je sledilo mehansko čiščenje nečistoč z mehkim čopičem, nato kemično čiščenje s tamponi in blago solucijo topil.« Najprej so odstranili v vodi topne nečistoče, nato pa postopno še mastne nečistoče. »Sledilo je utrjevanje dvignjenih robov poškodb z ribjim klejem, kitanje razpok na lesu in dopolnjevanje poškodb s klejno-kredno podsnovo ter nato niveliranje in izolacija poškodb.« Na koncu je sledila še retuša v dveh fazah podlaganje v svetlejšem in hladnejšem tonu in finalizacija ter končno lakiranje.

Mateja Rant