Pozdrav in Štedientje na gostovanju

20.10.2022

V začetku oktobra so se pevci MVS Pozdrav in VIS Štedientje, ki delujejo v okviru KUD Ivan Regen iz Gorenje vasi, vrnili s krajše turneje po Vojvodini.

Povabilo za gostovanje v Subotici in Novem Sadu smo dobili že v pripravah na organizacijo koncerta Rojaki pojejo, ki smo ga Pozdravovci uspešno organizirali julija letos pred dvorcem Visoko. Na tem koncertu so nastopile tri pevske skupine, ki delujejo v Društvu Slovencev Kredarica v Novem Sadu, in sicer Ženska vokalna skupina Verse, Moška vokalna skupina Fantje in Mešani pevski zbor Kredarica. V uvodu pa jih je z venčkom gorenjskih plesov pozdravila Folklorna skupina Zala iz Turističnega društva Žirovski Vrh. 

Sodelovanje med pevci MVS Pozdrav in pevci DS Kredarica traja že od leta 2015, ko so Novosadčani prvič gostovali v Gorenji vasi. Pozdrav jim je nato obisk vrnil naslednje leto. Letos, ko so prišli v Poljansko dolino z vsemi tremi pevskimi zasedbami, pa so tudi nam dali možnost, da s seboj pripeljemo še kakšno pevsko skupino. Odločili smo se za domačo Vokalno-inštrumentalno skupino Štedientje . Poleg tega pa so nam dali možnost nastopa še v Subotici, kjer tamkajšnje Društvo Slovencev Triglav vsako leto organizira srečanje pevskih zborov, ki delujejo v društvih Slovencev v Srbiji. Tako smo v petek, 30. septembra, peli v čudoviti in akustični dvorani subotiške Gradske kuče, ki je ponos Subotice. Poleg nas in domačega pevskega zbora Triglav so nastopili še pevci iz Zrenjanina, Beograda in vse tri pevske skupine DS Kredarica iz Novega Sada. Kot drugi gostujoči zbor iz Slovenije pa je nastopil še MePZ Ivan Cankar z Vrhnike. Skupaj smo naredili čudovit koncert, ki vsem članom slovenskih društev v Srbiji veliko pomeni in jim daje novo moč pri ohranjanju slovenske kulture daleč od matične domovine. Po koncertu je sledilo še veselo druženje, ki se je zavleklo tja do polnoči. Verjetno bi trajalo še dlje, če ne bi imeli v soboto še enega koncerta.

Po dopoldanskem ogledu starega mestnega jedra Subotice smo se tako v soboto v deževnem vremenu odpeljali v Novi Sad, kjer nas je ob 19. uri čakal nastop v avli Muzeja Vojvodine v centru mesta. Tudi tu smo peli v čudovitem ambientu in odlični akustiki, tako da so lahko uživali tako pevci kot tudi poslušalci. V uvodu so nekaj pesmi zapeli pevci DS Kredarica, nato je nastopila MVS Pozdrav, piko na i pa so dodali še Štedientje s svojimi izvirnimi skladbami in dovršenim nastopom. Na koncu pa je zazvenela še skupna pesem Triglav moj dom. Med zadovoljno publiko je bilo tudi nekaj Hotaveljcev, ki so se ravno ta dan mudili v Novem Sadu in so nas tudi glasno spodbujali. Po koncertu in večerji pa smo se odpravili v društvene prostore DS Kredarica in tam ob dobri kapljici klepetali in prepevali še dolgo v noč. Nedeljsko dopoldne smo izkoristili za ogled mestnega jedra in nato gostovanje zaključili na Petrovaradinski trdnjavi. Poslovili smo se od gostiteljev s skupno željo, da se še kdaj srečamo.

Janez Čadež

Fotogalerija