Praznik lovske kulture

19.10.2023

Zaznamovanje Tavčarjevega leta počasi dobiva svoj epilog. Še pred tem pa so se dr. Ivanu Tavčarju poklonili tudi na Lovski zvezi Slovenije, saj so letošnje srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov, ki je bilo že devetinštirideseto po vrsti, izvedli prav v Dvorcu Visoko.

Lovski praznik se na Visokem odvija v spomin sv. Huberta, zavetnika lovcev. Praznik sv. Huberta je bil eden izmed bolj pomembnih praznikov na Visokem že v obdobju Kalanov, ko so gospodarji v goste povabili vse lovce, ki so v takratnih časih skrbeli za visoške gozdove in živali v njih. Postregli so jih s pelinovim žganjem oz. s »ta zelenim« in jim pripravili lovsko gostijo.

Letošnji praznik se je začel že v petek, 6. oktobra, s tradicionalno lovsko večerjo. Matjaž Erzar iz Gostilne pr' Matičku iz Kranja je za sladokusce pripravil dogodku primeren jedilnik s petimi hodi. Tako so se med drugim na krožniku znašli jelenov karpačo, gamsova župa, divja poljska prepelica, manjkal pa ni tudi okusni domači »štrudelj«. V soboto se so člani lovskih družin Poljane in Gorenja vas najprej odpravili na skupen lov v okoliške gozdove, kamor je na lov odhajal že Tavčar. Ob prihodu na Visoko je naprej sledil pozdrav lovini, v nadaljevanju pa osrednja slavnostna prireditev, 49. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov. Nastopilo je kar 25 lovskih pevskih zborov in rogistov, skupaj več kot 200 nastopajočih.

Lovski praznik tako prehaja v tradicionalen dogodek, ki je pomemben predvsem z vidika ohranjanja lovske kulinarike in tradicije v Dvorcu Visoko. Lovski praznik bo tako zagotovo organiziran tudi prihodnje leto.

Miha Pustavrh