Praznik pristne domače salame

23.5.2025

Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline je v gostilni Na Vidmu pripravilo že 11. Salamijado, ki je ponovno združila domače mojstre suhomesnatih dobrot.

Med 25 vzorci domačih salam, ki so jih prinesli mojstri iz različnih krajev, so iskali najboljšo, najokusnejšo, predvsem pa najbolj pristno domačo salamo. Predsednik društva Tomaž Žežko je poudaril, da Salamijada ni le tekmovanje, temveč praznik slovenske kulinarične dediščine in spoštovanja do tradicionalnih postopkov izdelave. »Naš cilj ni le tekmovati, temveč predvsem ohranjati znanje o pravi domači salami, ki se prenaša iz roda v rod,« je povedal. Po njegovih besedah mora prava slovenska domača salama temeljiti predvsem na svinjini, pri čemer je lahko do 20 odstotkov govedine, ki služi kot vezivo. Ključne sestavine so sol, sveže mlet črn poper, česnova voda in vino – brez aditivov, brez pospeševalcev, brez umetnih dodatkov. Strokovna komisija, ki jo je sestavljalo šest ocenjevalcev, je vzorce presojala na podlagi štirih kriterijev: zunanji videz, prerez, vonj in okus. Pomembna je bila vsaka podrobnost – od enakomerne barve in razporeditve sestavin na prerezu do uravnoteženega vonja in značilnega, čistega okusa. Najvišje ocene strokovnjakov si je letos prislužil David Jesenko iz Poljan nad Škofjo Loko, drugo mesto je osvojila Marjeta Jesenko iz Gorenje vasi, tretje pa Vid Vreček iz Mavčič. Po 15. uri so salame lahko pokusili tudi obiskovalci, ki so s pomočjo kupončkov izbirali svojo najljubšo. Med obiskovalci je največ navdušenja požela salama Mirana Jesenka iz Žirov, sledili sta ji salami Andreje Čemažar iz Gorenje vasi in Jožice Vreček iz Mavčič.

Nika Toporiš