Praznik tudi v znamenju jubileja

1.2.2024

Kot del občinske proslave ob slovenskem kulturnem prazniku bomo v Poljanah letos počastili 75 let delovanja KD dr. Ivan Tavčar Poljane. Obletnice, ki smo jo dopolnili že 10. novembra lani, smo se sicer spomnili s prireditvijo, posvečeno Francu Trpinu. Tokrat pa bo poleg kulturnega programa predstavljen tudi zbornik o delovanju društva v obdobju 1948–2023.

Marsikaj se je dogajalo v tem 75-letnem obdobju. Od začetne gledališke dejavnosti, skrbi za krajevno knjižnico do ustanovitve prvih pevskih zborov in predvajanja filmov ni trajalo dolgo. Tako se je društvo kmalu lahko redno vključevalo v aktualno dogajanje v kraju. Člani društva so poleg rednega sodelovanja na javnih prireditvah ob državnih ali lokalnih praznikih pripravili nekaj odmevnih gledaliških uprizoritev in dogodkov, ki se jih krajani spominjajo še danes.

Šele v drugi polovici devetdesetih let se je nabor dejavnosti razširil ob ustanovitvah novih glasbenih skupin, nastanku najprej fotografske, potem še likovne, zgodovinsko-jezikovne in literarne sekcije. V tistem času se je oblikoval tudi standardni program projektov, ki jih združeni člani več sekcij izvajajo vsako leto, poleg izrednih dogodkov ob pomembnejših obletnicah ali drugih priložnostih. Dela Ivana Tavčarja kot navdih in gledališka dejavnost kot najbolj prepoznavna znamka društva predstavljajo na neki način rdečo nit v njegovem delovanju vsaj 70 let. V 75-letnem obdobju je delovanje društva obogatilo veliko članov – v različnih vlogah in z različnim prispevkom ter za različen čas. In vendar je bil vsak prispevek posameznika, četudi majhen, zelo dragocen, saj brez njega ne bi bilo nekega dogodka ali bi bil vsaj manj uspešen. So pa bili seveda med člani tudi taki, ki se jih še posebno spominjamo, ker so bili pogosto vidni na odru, v medijih in so prejemali priznanja in nagrade. In teh niti ni bilo tako malo. Društvo je oblikovalo delovanje tako enih kot drugih.

Vodenje amaterskega društva ali sprejemanje in izvajanje neke druge izmed formalno določenih vlog ne pomeni toliko časti in priznanja posamezniku, saj žrtvuje svoj prosti čas in da na voljo spretnosti ter veščine, ki so pridobitev ne le za skupino, ampak za ves kraj. Nekateri izmed izvoljenih predsednikov, blagajnikov in tajnikov so svojo vlogo izvajali tudi celo desetletje, spet drugi so zaključili mandat že po dvoletnem obdobju sodelovanja v upravnem odboru. Vsak pa se je po svojih močeh trudil, da je društvo ves čas »kazalo znake življenja in ustvarjalnosti« in se praviloma izkazal tam, kjer se je najbolj počutil doma. 

Kako je vse to potekalo »v živo«, si lahko ogledate na naši prireditvi 7. februarja ob 19. uri v telovadnici Osnovne šole Poljane. Tam boste lahko prišli tudi do svojega izvoda zbornika in se podrobneje seznanili s prispevkom vaših sorodnikov, sosedov in drugih krajanov poljanski ljubiteljski kulturi.

Goran Šušnjar, KD dr. Ivan Tavčar Poljane