Praznovali odprtje novih prostorov Vrtca Agata

19.5.2022

V Poljanah so se konec aprila razveselili uradnega odprtja prizidka Vrtca Agata, ki se ga je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

»Gradimo za naše otroke, za naš in njihov boljši jutri in vsak cent, ki ga vlagamo v takšne namene, je večkratno obogaten,« je ob odprtju prizidka poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Naložba je bila vredna 2,5 milijona evrov, pri čemer je 761 tisoč evrov prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, še 280 tisoč evrov Eko sklad, ostalo je krila občina. Z novim prizidkom, ki se navezuje na prostore obstoječega vrtca in z njim oblikuje zaključeno celoto, so v Poljanah pridobili šest novih igralnic za potrebe vrtca, dve nadomestni učilnici za potrebe šole, dodatno otroško igrišče ter prenovljeno in razširjeno parkirišče. V sklopu projekta so že leta 2020 preuredili in razširili tudi centralno šolsko kuhinjo in jedilnico. Tako so pridobili dodatnih tisoč kvadratnih metrov uporabne površine. Kot so ob tem še poudarili na občini, prizidek vrtca izkazuje visoko energetsko učinkovitost. »Objekt se ogreva z lesno biomaso oziroma lesnimi sekanci preko obstoječe centralne kotlovnice, ki je bila obnovljena v sklopu prve energetske sanacije Osnovne šole Poljane leta 2012.« V prizidku je vgrajen sistem talnega ogrevanja, prezračevanja in hlajenja. Vsa vgrajena svetila so LED izvedbe, da bi se tudi raba električne energije zmanjšala na najmanjšo možno mero, so pojasnili na občini in dodali, da je bil za krmiljenje vgrajenih naprav izdelan nadzorni sistem, ki omogoča spreminjanje in nastavitve urnikov in drugih parametrov ter alarmiranje po osebnem računalniku in prenosnem telefonu.

Kot je spomnila ravnateljica Osnovne šole Poljane Metka Debeljak, je prostora za vrtčevske otroke v tedanjem vrtcu zmanjkalo že v šolskem letu 2008/2009. Začasno rešitev so našli v selitvi dveh oddelkov starejših otrok v Lovski dom. "Začasna rešitev pa je trajala precej dlje, kot smo sprva pričakovali, saj smo v prostorih Lovskega doma gostovali vse do letos." Pravnomočno uporabno dovoljenje za nove prostore vrtca so dobili tik pred iztekom preteklega leta, tako da so zaposleni med novoletnimi prazniki poskrbeli, da so lahko že takoj po novem letu otroke sprejeli v novem vrtcu, je še poudarila Metka Debeljak. Župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež računa, da bodo z novimi prostori vrtca zadostili potrebam po vrtčevskem varstvu vsaj za naslednjih pet ali celo deset let.

Mateja Rant