Praznovali s koncertom in z novo zgoščenko

24.9.2019

30 let ansambla Blegoš

Letos mineva 30 let od ustanovitve ansambla Blegoš. Ob tej priložnosti so v okviru Praznika žetve na Žirovskem vrhu konec julija pripravili dveurni koncert ter izdali novo zgoščenko z naslovom Lepo je tu pri nas.

Leta 1989 so harmonikar Janez Šubic, kitarist Brane Novak in basist Brane Peternel ustanovili ansambel Blegoš. Kmalu se je zasedbi kot basist pridružil še Roman Fortuna. Ansambel je bil najbolj dejaven prvih deset let, ko so poleg snemanj za kasete nastopili na številnih festivalih domače glasbe. Kot je povedal vodja ansambla Roman Fortuna, so bili zmagovalci festivala za instrumentalno in vokalno izvedbo leta 1994 na Graški Gori. Takrat je z njimi pela legendarna Sonja Gabršček. »Leto prej smo zmagali z najboljšo izvedbo skladbe iz slovenske ljudske zakladnice tudi na festivalu v Cerkvenjaku. Leta 1993 smo na festivalu Graška Gora igrali polko Primi se za gumb, za katero je Ivan Sivec prejel nagrado za najboljše besedilo.«
Sledil je daljši premor vse do leta 2010, ko jih je k nastopu na koncertu ob 20-letnici radijskega dela povabila Saša Pivk Avsec. Decembra lani so nastopili na božičnem koncertu Jerbas domačih v Poljanah in sklenili, da bodo 30-letnico ustanovitve ansambla tudi uradno praznovali. Vse do koncerta na Žirovskem vrhu jih je pri pripravah spremljala smola. Deževno vreme jim je tako zagodlo pri fotografiranju za promocijski material ter predvidenem nastopu na Blegošu v sklopu tradicionalnega pohoda. Sredi junija je nepričakovano umrl kitarist Dušan Justin, ki je bil tudi pobudnik za ponovno delovanje. Nekaj tednov pred koncertom se je poškodoval še basist, a jim je na pomoč priskočil Tine Ažbe, ki je že pomagal tako z glasom kot igranjem klaviatur. »Tinetu bi se ob tej priložnosti še enkrat rad zahvalil za ves trud med več kot polletnimi pripravami na koncert. Vsi člani smo izjemno ponosni, da smo lahko sodelovali.« Po besedah Fortune so navkljub vsem slabim dogodkom koncert dobro izpeljali. »Zahvala vsem obiskovalcem, da so kljub slabemu vremenu prišli in dobro napolnili velik prireditveni šotor. Upam, da so uživali ob poslušanju naših skladb in se nasmejali voditelju in humoristu Peški. Velika zahvala tudi prizadevnim organizatorjem, ki so kljub dežju naredili skoraj nemogoče in izpeljali prireditev ter naš koncert.«

Na zgoščenki z naslovom Lepo je tu pri nas je 26 skladb. Nova je nosilna skladba, valček Polansk mier, za katero je besedilo prispeval Klemen Šifrar, ki sicer deluje v domači zasedbi Šeškarji. Glasbo zanjo sta prispevala Jana in Tomaž Pivk. Druge skladbe so starejše in že malce pozabljene. Zgoščenko, ki stane 8 evrov, je možno naročiti po e-pošti: ansambel.blegos@gmail.com ali na telefonski številki 070/588-146.

Snemali bodo nove skladbe in videospote
V treh desetletjih ustvarjanja je ansambel doživel številne menjave v zasedbi, prav tako se je menjala avtorska zasedba. Danes ansambel sestavljajo vodja ansambla in vokal Roman Fortuna, pevka in harmonikar Jana in Tomaž Pivk, basist in baritonist Urban Kalan in kitarist David Posavec. Do zdaj so izdali štiri samostojne kasete z naslovi Pozdrav iz Poljanske doline, Življenje je zaklad, Vandranje s harmoniko in Ko praznujemo doma. Ob 10-letnici delovanja je izšla zgoščenka z naslovom Pot muzikanta. Poslušalci so za svoje vzeli skladbe Na Blegoš, Ko nad Zmincem plešemo, Stari poštar, Obljube, Vandranje s harmoniko, Vipavski furmani, Življenje je zaklad, Poljanska dolina, Veliki Visočan, Primi se za gumb ... Ponovno bodo začeli nastopati po novem letu. Veseli bodo vsakega povabila za sodelovanje, saj se že pripravljajo na snemanje novih skladb in videospotov.

Lidija Razložnik