Praznovali semanji dan in predstavili zbornik

23.9.2021

Na semanji dan so se na Hotavljah, kot je navada iz preteklih let, na vabilo Turističnega društva Slajka Hotavlje zbrali vaščani s prijatelji in sorodniki. Predstavili so tudi zbornik, ki je nastal lani ob petdesetletnici društva.

Kot je povedal predsednik društva Peter Pogačnik, jim je že drugo leto zapored načrte glede organizacije prireditev prekrižala epidemija. Za druženje so tako poskrbeli vsaj na semanji dan, ki je letos potekal 15. avgusta. "Glede na okoliščine smo dogodek okrnili. Tradicionalni večer slovenskih podoknic je bil že drugo leto zaporedoma izpuščen. Smo pa zbrali starejše posnetke naših dogodkov in se dogovorili za predvajanje na Svislar TV skozi ves konec tedna in ta gesta je bila med vaščani lepo sprejeta," je bil zadovoljen Pogačnik.

"Nedeljsko praznovanje so izpeljali na zdaj že tradicionalni način. Obiskovalce so po sveti maši pred cerkvijo sv. Lovrenca pričakali člani glasbene skupine Ravbarji in jih z glasbo pospremili do prizorišča na Šinkovcovem travniku, kjer se je praznovanje nadaljevalo ob klepetu, domači glasbi, goveji 'župci' in potici," je povzel praznično nedeljsko dopoldne. "Ljudje že zelo pogrešajo družabne dogodke na vaseh, saj se jim to nedeljo ni prav nič mudilo domov, četudi jih je na mizi že čakala pečenka ..." je dodal Pogačnik in poudaril še, da so sicer v društvu želeli obeležiti 50-letnico društva, ki so jo praznovali že lani. "Praznovanje smo prestavljali iz meseca v mesec. Na koncu pa na žalost vse skupaj zaradi razmer opustili."

Zbornik, ki je prav tako nastajal in bil izdan lani, je predstavila vodja projekta Alenka Pivk. Za pripravo tovrstne publikacije ob 50-letnici so se sicer odločili po tem, ko so v letu 2018 pripravili prispevek za zbornik Krajevne skupnosti Gorenja vas. "Veliko vsebin in fotografij ni bilo še nikjer objavljenih, predvsem pa ne zbranih na enem mestu. Tako smo se odločili, da vsebine dopolnimo in pripravimo posebno spominsko izdajo ob 50-letnici društva." Ob bogatem delovanju društva dela s pripravo vsebin ni bilo malo. "Zato smo k sodelovanju povabili skupaj 18 avtorjev ter številne ustne pričevalce, ki so vsi domačini. Uredniški odbor smo sestavljali vodja projekta Alenka Pivk, Damjana Peternelj, Bojanka Avguštin, Jurij Kumer, Minka M. Likar in Silvo Pivk. Domačinki sta tudi lektorica Polona Peternelj in oblikovalka zbornika Jerneja Potočnik Koritnik," je pojasnila Pivkova. V zborniku, ki nosi pomenljiv naslov Jezo, žalost le na stran, danes je na Hotavljah semanji dan, so predstavljena zanimiva poglavja iz zgodovine društva, ki je pomembno zaznamovalo življenje Hotaveljcev in prebivalcev okoliških vasi: o koči na Slajki, praznovanju jubilejev, obeleževanju pusta, Smojkarskih igrah, prireditvah ob semanjem dnevu, akciji Cvetje na vasi, tradiciji igranja in iger, predstavljen je najbolj znan Hotaveljčan Luka Pintar in posebnosti arhitekturne dediščine, ki jih ponujajo Hotavlje. Ker je nekaj izvodov še na voljo, lahko zainteresirani kupijo publikacijo v Gostilni Lipan in Gostilni Blegoš na Hotavljah ter pri članih uredniškega odbora.

Ob jubileju obnovili kamnito mizo

Vrsto let je bilo dogajanje na Hotavljah omejeno na prostor v gornjem delu vasi, kjer so leta 1970 posadili lipo prijateljstva in poleg nje še isto leto postavili grobo obdelano marmornato mizo ter zabetonirali ploščad za izvedbo kulturnih prireditev. Prostor osrednjih vaških praznovanj se je v zadnjih letih sicer večkrat selil, nazadnje obstal na Šinkovcovem travniku, vendar so se vsaj del prvotnega ob jubileju namenili v društvu obnoviti. "V luči petdesetletnice smo se lotili obnove kamnite mize in v dneh pred semanjim dnem tudi uredili nov prostor zanjo ob znamenju na Hotavljah. Miza je prav tako obeležila že petdesetletnico in je ob znamenju ostala še edini pomnik starega vaškega jedra na zgornjih Hotavljah," je ob tem pojasnil predsednik Peter Pogačnik (na fotografiji prvi z leve), ki se je s člani uredniškega odbora za pripravo zbornika ob tej priložnosti ob njej tudi fotografiral.

Foto: Robert Peternelj