Praznovali so sedemdesetletnico

20.7.2023

Prvo soboto v juliju je Društvo upokojencev za Poljansko dolino Gorenja vas na Sv. Florijanu praznovalo sedemdeset let obstoja in delovanja.

Na praznovanje so se sicer začeli pripravljati že lani, saj so želeli zaznamovati 50-letnico društva in si ob tem zastavili tudi izdajo jubilejnega zbornika. Pri zbiranju gradiva so v arhivih NUK v Ljubljani našli dva dokumenta, objavljena v glasilu Upokojenec, ki dokazujeta, da so še dvajset let starejši. Podružnica Društvo upokojencev Gorenja vas je bila namreč ustanovljena 6. januarja 1953 v Gorenji vasi, dotlej pa so bili upokojenci iz Poljanske doline vključeni v Društvo upokojencev Slovenije. Še dva dokumenta, ki sta iz februarja 1953, pričata o zgodnejših začetkih društva. Našli so ju v enoti Zgodovinskega arhiva v Škofji Loki, na njih pa sta podpisana prvi predsednik Franc Žnidaršič in tajnica Marija Pipan. Bogato društveno dejavnost je do danes usmerjalo kar osem predsednikov: Franc Žnidaršič, Jože Demšar, Jakob Ušeničnik, Franc Franko, Pavel Čadež, Jože Novak, Franci Fortuna in Vladimir Koračin. Od prvotnih sto je danes v društvo vključenih skoraj osemsto članov, nekaj jih prihaja tudi iz drugih občin. So med najbolj dejavnimi v dolini, saj združujejo različne dejavnosti, s katerimi spodbujajo k čim bolj aktivnemu življenju upokojencev. Svoje delo plemenitijo z nudenjem socialne in druge pomoči na domu ter nastanjenim v domovih starejših, organizirajo humanitarno-dobrodelne, športno-rekreativne, kulturne in družabne prireditve, srečanja, izlete, izobraževanja. Na ta način ne spodbujajo le k druženju in povezovanju, pač pa tudi k medsebojnemu spoštovanju in pomoči. Vsak od članov pa si lahko v naboru res številnih dejavnosti izbere kaj primernega svojim letom, kondiciji in interesom, je v uvodu v govoru več kot dvesto zbranim članom poudaril predsednik Vladimir Koračin. Imajo tudi enajst poverjenikov, ki so vez med člani z različnih območij občine in upravnim odborom društva. Srečanja se je udeležil tudi župan Milan Čadež, ki je bil vesel povabila društva, v katero je vključena kar desetina prebivalcev cele občine. Poudaril je, da dokazujejo, da je starost lahko ob ohranjanju zdravja in vitalnosti s številnimi organiziranimi dejavnostmi tudi lepa. Zahvalil se je za dosedanje dobro delo in sodelovanje ter vsem zaželel trdnega zdravja tudi v prihodnje.

Društvo je ob jubileju podelilo 13 zahval za pomoč in sodelovanje na različnih področjih. Podelili so tudi deset priznanj za dolgoletno sodelovanje in udejstvovanje ter sedem plaket, ki so jih prejeli: Valentin Bogataj, Franc Dolenec, Franci Fortuna, Magdalena Kejžar, Minka Oblak, Silo Pivk, Cirila Žagar – nekateri za vodenje različnih področij, od organizacije izletov, socialno-humanitarnega področja, pomembnega prispevka pri delovanju in razvoju društva do organizacijskega in finančnega dela ter sodelovanja pri pripravi zbornika Dober dan, starost, ki so ga na pobudo Valentina Bogataja, sicer izjemno natančnega kronista društva, pripravljali kar leto in pol. V njem je sicer nekaj manj podatkov o prvih nekaj desetletjih delovanja društva, saj ni ohranjenega arhiva, so pa zato lahko v precej večji meri opisali obdobje od leta 2006 dalje, ko ohranjajo vezi tudi širše, preko povezovanja na regijski ali državni ravni. Prisotne je z obiskom zato počastil tudi podpredsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske Ivo Veger, ki je predsedniku društva ob jubileju v prisotnosti župana Milana Čadeža podelil posebno plaketo ZDUS.

Program so glasbeno dopolnili Kvartet Žabari ter Društveni trio Brane Novak, Milan Kalan in Matjaž Keber. Glede na to, da so se s praznovanjem jubileja in številnimi poletnimi dejavnostmi že začeli pisati novi spomini, pero pa je tudi še nabrušeno, že nastaja lepa osnova za nadaljevanje čudovite zgodbe, ujete pod skupni imenovalec Društva upokojencev za Poljansko dolino Gorenja vas.

Damjana Peternelj