Praznovanje ob kopi na Starem vrhu

23.9.2021

Turistično društvo (TD) Stari vrh letos praznuje petdeset let od prve etnološke prireditve na Starem vrhu – Dneva oglarjev.

Tudi letos se je na prvo avgustovsko nedeljo kljub slabšemu vremenu na Grebljici zbralo lepo število predvsem članov društva, ki so skupaj z gosti slavnostno petdesetič prižgali kopo, kar je glavni dogodek že vsa leta. Spremljevalnega programa letos ni bilo, malo zaradi slabega vremena, predvsem pa zaradi zdravstvenih omejitev, ki preprečujejo množična praznovanja. Na prižig kope so člani društva povabili vse ustanovne člane, ki so pred nekaj več kot pol stoletja sodelovali na prvem sestanku in ustanovitvi Turističnega društva Stari vrh. Odzvalo se jih je osem. Tem članom so podelili spominsko fotografijo iz prvega ustanovnega sestanka. Na vabilo so se odzvali tudi oglarji iz oglarske dežele Dole pri Litiji in člani UO Društva oglarjev Slovenije. Slavnostni govornik Jože Prah, svetovalec za razvoj turizma v gozdnem prostoru pri Turistični zvezi Slovenije (TZS) in predsednik Društva oglarjev Slovenije, je v govoru poudaril pomen ohranjanja oglarstva v slovenskem prostoru. V Sloveniji deluje Društvo oglarjev Slovenije, ki ima že več kot sto članov, društvo izjemno lepo sodeluje z Zavodom za gozdove in TZS, kjer oglarjenje v zadnjih leti spodbujajo in oživljajo tako imenovani gozdni turizem. Število oglarskih kop se vsako leto povečuje. 

Ko je glavni kopar Tone Kokalj naznanil, da je žerjavica za prižig kope pripravljena, so Jože Prah, Janez Medved – lastnik kope velikanke, likovni umetnik Brane Žunič in Tomaž Ažbe, predsednik TD Stari vrh, prižgali kopo na Grebljici. Sledilo je druženje in sproščen klepet ob pogostitvi. Jože Prah je povabil člane TD Stari vrh na vsakoletno srečanje koparjev, ki je bilo sredi avgusta na Dolah pri Litiji, kjer so prižgali kopo velikanko, v katero so zložili tristo kubičnih metrov drv. Člani TD Stari vrh so se vabilu odzvali in jih na prireditvi ob prižigu te res izjemne kope na Dolah tudi obiskali. V upanju, da se v letu 2022 srečajo brez omejitev druženja in bo prireditev spet dobila svoj nekdanji obseg ter bo Grebljica v prvem avgustovskem koncu tedna zopet zaživela, jim zaželimo vse najboljše za obletnico in jih pozdravljamo s koparskim pozdravom: Naj se kadi!

Hermina Jelovča