Pred devetošolci pomembne odločitve

24.3.2023

V šoli je v prvih mesecih leta kar nekaj stalnic – zimska šola v naravi za šesti razred v januarju ali februarju, karierni dan za devetošolce, praznovanje slovenskega kulturnega praznika, različna športna tekmovanja …

V januarju in februarju so devetošolci pred pomembno in včasih težko odločitvijo – kam naprej, katero srednjo šolo izbrati, bo dovolj točk za vpis, kaj bi radi počeli, kaj jih veseli … V veliko pomoč je mladim t. i. karierni dan, ki ga na naši šoli organiziramo že nekaj let. Izvedemo ga v okviru tehniškega dne za deveti razred, udeležijo pa se ga lahko tudi drugi – učenci sedmega in osmega razreda, starši … Mladim se predstavijo izbrane srednje šole in lokalna podjetja ter jim tako mogoče olajšajo odločitev za nadaljnje šolanje.

Letos so se nam predstavila tri podjetja – Polycom, LTH Casting in Marmor Hotavlje, kasneje pa še srednje šole: Srednja zdravstvena šola Ljubljana, Šolski center Škofja Loka; Srednja šola za strojništvo, Gimnazija Franceta Prešerna iz Kranja, Biotehniški center Naklo, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana, BIC Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola, Gimnazija Škofja Loka, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Šolski center Kranj, SESGŠ. Osmošolci so zadovoljni, da lahko že pred devetim razredom dobijo nekaj informacij o srednjih šolah, ki jih zanimajo. Kaj pa pravijo devetošolci? 
»Za nas je tak dan koristen, saj izveš tudi stvari, za katere prej nisi vedel. Na informativni dan bom odšla na Srednjo vzgojiteljsko šolo Ljubljana in v BC Naklo.« (Anja)
»Organizacija kariernega dne se mi zdi zelo uporabna in pomembna, saj ti pomaga pri težki odločitvi. Na informativnih dnevih si bom ogledala Gimnazijo Škofja Loka, Gimnazijo Kranj ter Gimnazijo Bežigrad ali Gimnazijo Poljane.« (Tara)
»Tak dan je zelo koristen za tiste, ki še niso odločeni, kam bi se vpisali. Sam sem se že odločil za Biotehniški center Naklo.« (Taj)

Kulturni praznik
Slovenski kulturni praznik smo tokrat v šoli praznovali nekoliko prej, saj je bil ta državni praznik sredi letos zelo zgodnjih zimskih počitnic. Drugošolci so pred praznovanjem nanizali nekaj idej, kako praznovati Prešernov dan. Mogoče si jih zapomnimo za prihodnje leto: »Izobesite zastavo. Udeležite se občinske proslave. Obiščite muzej, gledališče. Lepo se oblecite in pojdite na kakšno predstavo. Povabite sorodnike in prijatelje ter pojdite do Tavčarjevega dvorca. Oglejte si kakšno oddajo o kulturi. Obiščite Šubičevo hišo. V družini pripravite lutkovno predstavo. Berite Prešernove pesmi. Zapojte slovensko himno. Poslušajte glasbo in bodite veseli.«
Učenke in učenci prvega triletja so teden pred kulturnim praznikom potovali po pravljičnem zemljevidu Slovenije s pripovedovalkami Zavoda Divja misel iz Ljubljane Špelo, Nušo in Mašo. Otroke so z doživetim pripovedovanjem popeljale do slovenskih pravljičnih junakov, ki svoje dogodivščine živijo po različnih kotičkih naše domovine.
Prireditev, s katero smo se vsi učenci in zaposleni poklonili slovenski kulturi, so pripravili učenci, ki obiskujejo izbirni predmet gledališki klub, pevke mladinskega zbora in učenci, ki obiskujejo glasbeno šolo. Z nami je bil tudi posebni gost, dramski igralec Gregor Čušin, ki nas je s svojim razmišljanjem o kulturi, domovini in medosebnih odnosih z umetniško besedo popeljal še globlje v svet umetnosti.

Športni dosežki
V Sebenjah pri Tržiču so naše učenke in učenci od prvega do petega razreda uspešno nastopili na področnem prvenstvu v skokih z alpskimi smučmi. Na majhni skakalnici z dolžinami skokov do pet metrov so bili zelo motivirani za skoke. Najvišjo stopničko sta v svojih kategorijah osvojili Ajda Bogataj in Alenka Miklavčič, tretje mesto pa sta dosegla Blaž Pisk in Nejc Tavčar.
Aljaž Košir iz devetega razreda se je udeležil medobčinskega prvenstva v badmintonu in tam odlično nastopal. Dosegel je drugo mesto. Na področnem prvenstvu, ki je sledilo, pa se je uvrstil na četrto mesto.
Starejše deklice so se v Cerknici na polfinalnem turnirju v košarki srečale z ekipami, ki so zmagale v drugih četrtfinalnih skupinah. Nasprotnice so bile zahtevne. Prvo tekmo so odigrale z ekipo Osnovne šole (OŠ) Matije Čopa, drugo pa z dekleti OŠ NO Cerknica. Obakrat so zmagale. Tudi v nadaljevanju jim želimo veliko uspeha!

Razstava
Učenci šestih razredov so pri naravoslovju v okviru projektne naloge izdelali modele rastlinskih celic. Pri tem so uporabili znanje, ki so ga pridobili pri pouku naravoslovja. Na modelih so prikazali znanje o zgradbi rastlinske celice in inovativnost pri izbiri materialov. V prvem nadstropju šolskega hodnika je pripravljena razstava modelov, ki bo na ogled še nekaj časa.

Bernarda Pintar