Predstavili so se z avtorskimi knjigami

22.6.2023

V avli gorenjevaške šole si je mogoče ogledati knjige članov likovne skupine KUD Trata Gorenja vas.

Z razstavo so želeli na svoj način počastiti Tavčarjevo leto, vendar se zavoljo izvirnosti niso želeli omejiti zgolj na Tavčarja. Z akademsko slikarko Majo Šubic, s katero zelo dobro sodelujejo že desetletje, se je osem članov skupine pripravljalo nekaj mesecev od lanske jeseni dalje.

Uvodoma se je predsednica društva Jana Rojc zahvalila mentorici za podporo in pomoč pri realizaciji predlogov članov, ki so vestno zagrizli v delo. Na odprtju razstave je vsa predstavljena literarna dela tankočutno interpretirala dramska igralka Olga Kacjan. Nekateri od članov so ustvarjali na pesmi drugih avtorjev, nekateri so sami napisali tudi besedilo, Silvo Pivk je edini, ki je likovno opremil Tavčarjevo Šarevčevo slivo. Drago Mrdjenovič je napisal in ilustriral knjigo O miški, ki je pozabila, kje je doma, Ivica Peternel se je predstavila z Vrednostjo nasmeha, Pesmi in lepe misli Toneta Pavčka je ilustrirala Helena Stare Gril, Zvonka Doljak je s predstavljeno knjigo vabila na Vremščico, Francka Potočnik je izdala knjigo Dobri snežak, Jana Rojc je zapisala zgodbo o dežniku s čarobno močjo, v kateri nastopajo resnične osebe z Dobrave in okolice, Nataša Vončina pa pripravila knjigo Pesmice za male junake.

Kot je povedala Maja Šubic, je sodelovanje s člani društva zelo dobro, ustvarila se je lepa skupina, ki se je skozi čas delno spreminjala, nekaj članov pa ostaja stalnih. Prihajajo največ iz Poljanske doline – Gorenje vasi, Hotavelj in Poljan, pridružujejo pa se jim tudi člani iz Ljubljane, Kranja in od drugod. »Zelo so pridni, ustvarjalni, kljub delu doma še ogromno naredijo, zato mi je marsikdo od njih s svojim odnosom do dela in življenja vzor,« je v sklepni besedi povedala akademska slikarka. Razstavljena dela likovne sekcije KUD Trata Gorenja vas bodo v avli gorenjevaške šole na ogled do konca septembra.

Damjana Peternelj