Predstavitev inštrumentov v vrtcih

23.10.2020

Glasbena šola Škofja Loka že vrsto let vsako jesen pripravlja predstavitev glasbil otrokom v vrtcih. Lani smo prvič obiskali tudi otroke v Gorenji vasi, letos pa dodatno še otroke v Poljanah.

Za mnoge predšolske otroke so naše predstavitve prvi stik v živo vsaj z nekaterimi izmed glasbenih inštrumentov, ki so jih pred tem morda videli zgolj na videoposnetkih. Glasbila otrokom predstavljajo naši učitelji, saj želimo, da je njihov prvi stik z njimi res pristen in da vsako glasbilo spoznajo v najlepši zvočni barvitosti.
Vsi učitelji, ki poučujejo v okviru naše glasbene šole, imajo za sabo dodiplomski ali podiplomski študij inštrumenta ali glasbene pedagogike na akademiji za glasbo ali drugih visokošolskih ustanovah v Sloveniji in drugod po Evropi (Dunaj, Salzburg, Linz, Gradec, Celovec, Stuttgart, Zagreb …), tako da nad poukom na naši šoli bdi dobro uigrana ekipa vrhunskih izvajalcev, posebej usposobljenih za delo z nadobudnimi mladimi glasbeniki. Predstavitev za predšolske otroke na območju občine Gorenja vas - Poljane je letos potekala 16. oktobra, ko so naši učitelji obiskali Vrtec Zala pri Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas in Vrtec Agata pri Osnovni šoli Poljane ter otrokom predstavili pisano paleto različnih glasbil: prečno in kljunasto flavto, klarinet, saksofon, violino, violo, violončelo, trobento, pozavno, klavir, tolkala, kitaro in harmoniko. Skupaj z otroki so ob koncu predstavitve še zapeli in zaigrali otroško pesmico Ježek teka, teka in otroke povabili k vpisu v Glasbeno šolo Škofja Loka.

Luka Železnik, pomočnik ravnatelja