Preverili svojo usposobljenost

20.10.2022

S krajšo slovesnostjo in postrojem vseh udeležencev na Hotavljah se je sredi septembra končala sedma mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava.

Kot je povedal podpolkovnik Tomaž Žbogar, poveljnik 132. gorskega polka in vodja vaje Zvezda Triglava 2022, je v zadnjih letih to najbolj prepoznavna vojaška vaja na Gorenjskem. Letos jo je 132. gorski polk organiziral in izvedel sedmo leto zapored, drugič na območju občine Gorenja vas - Poljane.

Kot redni gostje so se enotam 132. gorskega polka in drugim enotam slovenske vojske na usposabljanju iz vojaškega gorništva in bojevanja na zahtevnem ter težko prehodnem terenu že tradicionalno pridružile enote oboroženih sil Velike Britanije in ZDA. Poleg njih so letos sodelovale tudi enote oboroženih sil Poljske in Madžarske. Prvi in drugi del vaje so izvedli na vojaških vadiščih v okolici vojašnice na Bohinjski Beli. Prvi del je bil namenjen izvedbi individualnih veščin pripadnikov: pravilna uporaba vrvne ograje, spuščanje ob vrvi, postopki posameznika, skupin in oddelkov na bojišču, pravilna priprava opreme, bivakiranje in preživetje v zahtevnem gorskem svetu. V drugem delu vaje so enote, oddelki in vodi poenotili postopke ter izvedli urjenja znanj v situacijskih scenarijih. V tretjem delu vaje, ki so ga tako kot lani izvedli na območju občine Gorenja vas - Poljane, so pripravili usposabljanje iz zahtevnega bojevanja v gorskem svetu, ki poleg zahtevnosti terena pomeni tudi podrobno načrtovanje in izvedbo logistike ter radijskih povezav in seveda reakcije enote v stiku z nasprotnikom. Žbogar je še dodal: »Tudi letos so bili pripadnice in pripadniki 132. gorskega polka izjemno ponosni in veseli, ker so nas prebivalci občine Gorenja vas -Poljane ponovno sprejeli z odprtimi srci, nasmehom na obrazu in iskrenim domoljubjem. Na vsakem koraku so čutili njihovo povezanost s prelepo pokrajino in podporo Slovenski vojski.« Nad doživetim in lepo naravo so bili po njegovi izjavi navdušeni tudi pripadniki tujih oboroženih sil, ki bi se veseljem vrnili na vajo tudi naslednje leto. V imenu svojega polka se Žbogar zahvaljuje vsem za pomoč in prijazen sprejem ter podporo pri izvedbi vaje.

Vaja Zvezda Triglava je del jesenskega niza vaj Slovenske vojske Preskok 22, v gorenjevaški občini je potekala na območju Gorenje vasi, Blegoša in Ermanovca. Končala se je v torek, 20. septembra, s krajšo slovesnostjo in postrojem vseh udeležencev na Hotavljah. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, v postroju pa so bili prisotni člani PGD Hotavlje in Trebija.

Jure Ferlan