Prevoze uporablja vse več starejših občanov

21.12.2023

Ponosni smo, da tudi naša občina že od decembra 2020 sodeluje pri trajnostnem vseslovenskem prostovoljskem projektu Zavoda Zlata mreža. Prostofer povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki srčno priskočijo na pomoč.

Prostofer je na voljo v 103 občinah po vsej Sloveniji. Starejših uporabnikov po Sloveniji je več kot 16.000, medtem ko je vseh prostovoljnih voznikov v Sloveniji 1200.

V naši občini že tretje leto zapored prevoze izvaja šest prostovoljnih voznikov oziroma voznic: Drago Trček, Marjan Dolenc, Irena Bogataj, Janez Kloboves, Bojan Naglič in Nina Lokar. Brezpogojno ves svoj prosti čas namenijo izvajanju prevozov starejših, jim pomagajo do vrat zdravstvenih ustanov, zavodov in tudi v trgovine. »Vozniki predstavljajo srce projekta, ki ga brez njih ne bi bilo,« so prepričani na občini. V letošnjem letu, ki se še ni popolnoma izteklo, je bilo doslej opravljenih 207 voženj, prevoz pa je uporabilo 61 občanov. V primerjavi z lanskim letom se je število voženj povečalo za približno 8,5 odstotka, kar dokazuje, da je projekt med občani lepo sprejet in da število uporabnikov vsako leto narašča. Registriranih uporabnikov v letih od 2020 do 2023 je bilo 110, namen voženj pa različen: največkrat prevoz do bolnišnice (123), zdravstvenega doma (64), trgovine (13), do doma upokojencev so prostoferji peljali trikrat, do lekarne dvakrat, na pošto in upravno enoto pa enkrat.

Župan Milan Čadež je ob zaključku leta skupaj s podžupanom Antonom Debeljakom voznike prostovoljce povabil na prednovoletno srečanje in se jim zahvalil za plemenito delo, ki ga opravljajo. Druženje je potekalo v prijetnem vzdušju v Dvorcu Visoko.

Jana Oblak