Prihodnjo jesen na Sovodenj že po novi cesti

23.12.2021

Dela na močno dotrajani državni cesti na relaciji Trebija–Sovodenj so v polnem teku. Direkcija RS za infrastrukturo je naročilo za obnovo zidov in brežin na kilometer in pol dolgem odseku oddala najugodnejšemu ponudniku, podjetju CVP, ki je dela začelo v začetku letošnjega marca.

Celotna trasa je razdeljena na štiri odseke, vsak meri približno 400 metrov. Projekt obsega izvedbo podpornih zložb pod cesto in opornih zložb nad cesto, obnovo vozišča z odvodnjavanjem ter ureditev priključkov lokalnih cest. Postavljena bo prometna oprema ter jeklene varnostne ograje. V okviru del bodo nameščene še sidrane mreže nad cesto ter zgrajen nov most na Fužinah, katerega gradnja je predvidena v prvi polovici prihodnjega leta.

"V večini so dela že izvedena na odseku, za katerega so bile predvidene vse kamnite podporne in oporne zložbe, urejanje vodotoka ter sanacija vkopnih brežin in rekonstrukcija ceste z odvodnjavanjem. Na tem delu manjka še obrabna plast asfalta in dokončna ureditev okoliškega terena," so pojasnili na direkciji. Trenutno je v teku izvedba podporne kamnite zložbe, ureditev vodotoka in cestne meteorne kanalizacije ter prestavitev elektro kabelske kanalizacije. Konec pomladi prihodnje leto je predviden začetek del na odseku, ki bo vključeval izvedbo podpornih zložb pod cesto in opornih zložb nad cesto, obnovo vozišča z odvodnjavanjem, ureditev priključkov lokalnih cest in postavitev prometne opreme ter jeklenih varnostnih ograj. Vrednost investicije, katere predvideni rok za dokončanje del je september prihodnje leto, je 4,6 milijona evrov.

Lidija Razložnik