Prikaz uporabe defibrilatorja na Hotavljah

20.10.2022

Prostovoljno gasilsko društvo Hotavlje je poskrbelo, da so na območju, ki ga pokrivajo, pridobili dva nova avtomatska defibrilatorja.

Eden je nameščen na pročelju hotaveljskega gasilskega doma, drugi pa na domačiji pri Bunšu na Hlavčih Njivah. Kot je povedal poveljnik PGD Hotavlje Blaž Potočnik, so defibrilatorja kupili z lastnimi sredstvi, od katerih so del dobili s krajevno akcijo zbiranja odpadnega železa. Že pred časom pa so z donacijo Pošte Slovenije nabavili defibrilator za Leskovico, ki je nameščen na tamkajšnji šoli.

Tako imajo sedaj na svojem ozemlju kar tri defibrilatorje, s katerimi lahko ob pravočasnem in pravilnem ravnanju rešujejo življenja. Zato 29. oktobra ob 15. uri v gasilskem domu na Hotavljah pripravljajo dan odprtih vrat, na katerem bodo strokovno prikazali uporabo defibrilatorja in postopke oživljanja ob zastoju srca. Prikaz je namenjen vsem občanom, saj kot dodaja Potočnik, tehnika sama po sebi nič ne koristi, če je ne znamo uporabljati. Pomembno je, da čim več ljudi zna ravnati s temi napravami, saj je tako možnost za hitro pomoč in preživetje ljudi, ki doživijo srčni zastoj, večja. Po njegovih besedah je uporaba defibrilatorja enostavna, namenjena je laičnim osebam, v veliko pomoč so zvočna navodila, s pomočjo katerih je možno izpeljati oživljanje, zato je bojazen, da bi karkoli šlo narobe, odveč. Za uspešno ukrepanje je ključnih prvih pet minut po zastoju srca, pomembno je tudi kombiniranje temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja.

Jure Ferlan