Priznanje raziskovalkam in veliko gibanja za vse

23.10.2020

Šolsko leto poteka tako, kakor ga krojijo ukrepi proti širjenju virusa. Učenci so veliko na prostem, čim več se gibajo ter spoštujejo vsa priporočila, ki veljajo tako zanje kot za učitelje.

Prav gibanje in splošna telesna kondicija sta v teh časih zelo pomembna. Vendar tudi druge šolske dejavnosti potekajo dokaj nemoteno. Ena izmed teh je tudi raziskovanje. Zaradi epidemije se je državno srečanje mladih raziskovalcev, ki bi se sicer moralo odvijati spomladi, zavleklo v september.
Naše učenke Tadeja Kržišnik, Nina Jereb in Brina Frlan so v preteklem šolskem letu raziskovale legende na Poljanskem in odlično opravile svoje delo. Najprej so se na daljavo, preko videokonference, izkazale s predstavitvijo svoje raziskovalne naloge na področnem srečanju mladih raziskovalcev v Biotehniškem centru Naklo ter se uvrstile v prvi krog državnega tekmovanja. Tu so bile izbrane v drugi krog, ki pomeni zadnjo stopnjo državnega srečanja oz. kar tekmovanja mladih raziskovalcev. Letošnje državno srečanje je bilo z 18. maja prestavljeno na 15. september. Ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov so predstavitve potekale na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru, naša tri dekleta pa so se od tam vrnila s srebrnim priznanjem. Čestitke Tadeji, Nini in Brini za ves trud in uspešno predstavitev legend, pripovedk in zgodb iz naših krajev! Če vas njihove ugotovitve zanimajo, si raziskovalno nalogo lahko ogledate na spletni strani naše šole.

Gibanja ni nikoli dovolj
Prva polovica septembra je učencem omogočila, da so veliko časa prebili na prostem. Prvi trije razredi so jo mahnili na Goro, četrtošolci na Gabrško goro, peti razred pa na Bukov vrh. Učenci šestih in sedmih razredov so športni dan namenili merjenju v atletskih disciplinah ter v orientacijskem teku.
Dne 23. septembra smo prvič praznovali državni praznik – dan slovenskega športa. Naša ekipa orientacijskega teka se je prav na ta dan udeležila državnega prvenstva v orientacijskem teku za osnovne in srednje šole. Tekmovanje je potekalo v Črnučah na OŠ Maksa Pečarja. Letošnja izvedba tekmovanja je bila res posebna, saj je tekmovanje potekalo na kronometrski način. To pomeni, da so se tekmovalci posamezne šole odpravljali na progo od najhitrejšega navzdol.
Proga je bila zaradi dežja in mokre podlage zahtevna in tudi daljša kot v predhodnih izvedbah. Za našo šolo so nastopili Lučka Ficko, Brina Frlan, David Križnar, Dominik Pisk, Blaž Šubic, Timotej Kos in Miha Dolenc. Izvrstno se je izkazal David Križnar, ki je osvojil drugo mesto. Tudi ekipno so se naši fantje uvrstili na drugo mesto med 16 sodelujočimi šolami.
Ob prvem dnevu slovenskega športa so tekmovali tudi učenci prvega triletja. Atletska zveza Slovenije jih je povabila k sodelovanju na najbolj množičnem teku otrok Slovenije pod sloganom: Začni mlad, tekmuj pošteno. Naši mladi tekači so se pred preizkušnjo na atletski stezi najprej dobro pripravili in ogreli, nato pa odločno in borbeno pretekli razdaljo sto oziroma dvesto metrov. Po teku otroci niso skrivali zadovoljstva in navdušenja. Strinjali so se, da to pripomore k zdravemu načinu življenja, zato se bodo s tekom ukvarjali še naprej in širili navdušenje tudi med druge.

Bernarda Pintar

Teden otroka v vrtcu v Javorjah
Geslo letošnjega Tedna otroka je bilo Odgovor je pogovor. Vsako leto je to v vrtcu poseben, malce drugačen teden, letos pa je drugačen tudi zaradi trenutne epidemiološke slike. Strokovne delavke smo tako morale dejavnosti prilagoditi razmeram, a so otroci kljub temu uživali in se imeli lepo. Vsak dan nam je prinesel kaj zanimivega. Tako smo imeli mini koncert učencev PŠ Javorje, ki igrajo kakšen instrument, ogledali smo si risanko, na ustvarjalni delavnici ustvarjali živali iz lesa in gozdnih plodov, obiskali adrenalinski park na Starem vrhu in se podali na pohod po Meteoritkovi poti. Otroci so veliko časa preživeli v naravi in svežem zraku, kar je v danih razmerah vsekakor dobrodošlo.

Fotogalerija