Proračun »ukrojile« poplave

21.12.2023

Na zadnji letošnji seji so člani občinskega sveta potrdili proračun za prihodnje leto, pri čemer bodo daleč največ sredstev namenili za sanacijo po avgustovski ujmi.

V proračunu so predvideli 13 milijonov prihodkov in 25,4 milijona odhodkov. Razlika med prihodki in odhodki je nastala predvsem na račun večjega stanja sredstev na računu ob koncu leta, in sicer zaradi sredstev za sanacijo po poplavah, ki so jih prejeli s strani države in ki jih letos ne bodo porabili, zato so jih prenesli v prihodnje leto, je pojasnila Katarina Dolenc, ki je na občini pristojna za proračun in finance. Za tekoče odhodke tako namenjajo 7,5 milijona evrov oziroma 30 odstotkov proračuna, za investicijske odhodke pa 17,4 milijona evrov oziroma 69 odstotkov.

V primerjavi s prvim predlogom proračuna so se povečali davčni prihodki za 266 tisoč evrov na račun višje povprečnine za občine, nedavčni prihodki so se povečali za 77 tisoč evrov, kapitalski prihodki pa za 191 tisoč evrov, od tega največ prihodki od prodaje stanovanjskih objektov in stanovanj – za 132 tisoč evrov. Pri odhodkih so dodatna sredstva predvideli za sanacijo po poplavah: za obnovo infrastrukturnih sistemov po poplavah je predvidenih 5,6 milijona evrov, za sanacijske ukrepe na plazovih po poplavah 4,19 milijona evrov in za sanacijo občinskih objektov po poplavah 1,8 milijona evrov. Dodatna sredstva so namenili še za prenovo prostorov v Zdravstvenem domu Gorenja vas, in sicer 229 tisoč evrov. Za 179 tisoč evrov pa so zmanjšali sredstva za Modelni park Gorenja vas – Mali Velikan, 100 tisoč evrov manj so namenili tudi za investicijsko vzdrževanje cest.

Mateja Rant