Prva ginekološka ambulanta v Poljanski dolini

21.4.2022

Konec marca, na materinski dan, so v Zdravstveni postaji v Gorenji vasi slovesno odprli novo ginekološko ambulanto. Ginekologinja Eva Torkar je sicer začela delati že v začetku marca.

V Zdravstveni postaji Gorenja vas so konec marca slovesno odprli ginekološko ambulanto, ki jo vodi specialistka ginekologije in porodničarstva Eva Torkar. V občini Gorenja vas - Poljane, ki sodi med občine z najvišjo stopnjo rodnosti v Sloveniji, so se sicer za ginekološko ambulanto zavzemali že dlje časa. Eva Torkar bo delo ginekologinje v ambulanti v Gorenji vasi opravljala ob ponedeljkih in petkih, preostale dni pa bo delala na sekundarnem nivoju v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Župan Milan Čadež je ob odprtju ginekološke ambulante poudaril, da zdaj v zdravstveni postaji v Gorenji vasi pokrivajo celoten spekter storitev na primarni ravni. "Vendar pa so zahteve vsako leto večje, prav tako tudi nabor storitev, zato bomo nadaljevali prizadevanja, da bo zdravstvena oskrba za občane čim boljša, je pojasnil in dodal, da se na razpisu ministrstva za zdravje potegujejo za sredstva za obnovo dveh splošnih ambulant v prostorih nekdanje lekarne. "Naša želja je primarno zdravstvo, v katerega sodijo tudi ginekološke storitve, čim bolj približati lokalnemu prebivalstvu," pa je ob tem poudaril direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka in strokovni vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske Aleksander Stepanović. Pohvalil se je, da na področju ginekologije v Sloveniji uspešno izvajajo program Zora in imajo eno najnižjih stopenj pojavnosti raka na materničnem vratu, prav tako pa so izredno uspešni pri vodenju in spremljanju nosečnic.

Ob ponedeljkih bo ambulanta delovala izmenično dopoldan in popoldan, ob petkih pa vedno dopoldan, in sicer v dopoldanskem terminu od 6.30 do 13.30, v popoldanskem pa od 11.30 do 18.30.

Kot je razložila Eva Torkar, je zanimanje za vpis veliko.

Mateja Rant