Prva obletnica Prostoferja

23.12.2021

V decembru mineva leto dni, kar je Občina Gorenja vas - Poljane začela izvajati projekt Prostofer, trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših.

Ob tej priložnosti je župan Milan Čadež s podžupanom Antonom Debeljakom 13. decembra povabil prostovoljne voznike in se jim zahvalil za njihovo neprecenljivo delo in nesebično pomoč tako pri izvajanju prevozov kot nudenju spremstva uporabnikom pri vstopu v zdravstvene ustanove, saj se mnogi sami ne znajdejo oziroma se počutijo bolj varne, če jih spremljajo prostovoljci. Povedal je, da so ponosni na vsakega izmed šestih prostovoljnih voznikov oz. voznic, in poudaril, da so kot vozniki prostovoljci ključni, saj brez njih in njihove dobre volje tega projekta ne bi mogli izvajati. Podžupan Anton Debeljak jim je v zahvalo za delo, ki ga opravljajo, izročil manjšo pozornost.

Število prevozov narašča
V obdobju enega leta so prostovoljni vozniki opravili 145 prevozov starostnikov. Na mesec povprečno opravijo okrog 12 prevozov: večinoma gre za prevoze na zdravniške preglede v Škofjo Loko, na Jesenice, Golnik in v Ljubljano. Projekt je med občani zelo dobro sprejet in v zadnjem obdobju se število prevozov iz meseca v mesec povečuje. S projektom je občina želela omogočiti večjo mobilnost starejših občanov in s tem tudi boljšo kakovost življenja, saj marsikateremu starostniku obisk zdravstvenih ustanov in nujni opravki predstavljajo velik stres. "Kljub omejitvam, ki jih prinašajo ukrepi zaradi covida-19, menimo, da je projekt v občini lepo sprejet in si bomo prizadevali, da se bodo prevozi še naprej nemoteno izvajali. K projektu lepo vabimo še nove prostovoljne voznike, ki lahko del svojega prostega časa namenite drugim občanom in jim ponudite pomoč, ko jo potrebujejo," je ob tem poudarila skrbnica projekta Jana Oblak.

Uporabniki hvaležni za pomoč
Zadovoljni pa so tudi šoferji in uporabniki. Prostoferji poudarjajo, da vozijo zato, da pomagajo drugim, kar je danes redka vrlina. S storitvijo, ki jo omogoča občina, pa polepšajo dan sebi in uporabnikom. Vožnje so jim v veselje, uporabniki pa so za pomoč vedno izjemno hvaležni. Na vožnjah se spletejo zanimivi pogovori in zgodbe o mladosti, službah, veselih dogodkih uporabnikov.

Ob koncu leta je na naslov občine prispelo tudi pismo hvaležne uporabnice, ki je zapisala: "Zahvaljujem se Občini Gorenja vas - Poljane, ki je uvedla in omogočila prevoze za starejše nevoznike, šoferjem prostoferja, ki so me v letu 2021 vozili okrog zdravnikov in mi nemalokrat pomagali poiskati posamezne ambulante. Vsi 'fantje' šoferji imajo res lep odnos do starejših, ki smo včasih tudi neiznajdljivi. V letu 2022 jim želim veliko zdravja, sreče in zadovoljstva v družinskem krogu, saj nas vozijo v svojem prostem času. Vsem še enkrat želim srečno in zdravo v novem letu."

Damjana Peternelj