Prvi posredovalci tudi na Hotavljah

22.12.2022

Od novembra dalje imajo prve posredovalce tudi v Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Hotavlje.

Za opravljanje te človekoljubne dejavnosti se je usposobilo kar trinajst njihovih članov, ki prihajajo s celotnega območja, ki ga pokriva društvo.

Kot je povedal poveljnik društva Blaž Potočnik, so usposabljanje vodili strokovni delavci Nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Škofja Loka. Potekalo je tri dni v prostorih hotaveljskega gasilskega doma. Sestavljeno je bilo iz teoretičnega in praktičnega dela. Udeleženci so vadili na profesionalni opremi, s čimer so pridobili poglobljeno znanje temeljnih postopkov oživljanja in prve pomoči. Hotaveljskim kandidatom so se na usposabljanju pridružili še trije od drugod. Tako bodo območje PGD Hotavlje pokrivali domači prvi posredovalci, doslej so tu pomagali iz sosednjih društev. Vključeni so v sistem prvih posredovalcev. V primeru klica na 112 jim bo operater poslal poziv za čimprejšnjo pomoč sokrajanom. Če bo treba, bodo uporabili tudi še en nov defibrilator, ki so ga člani PGD Hotavlje namestili na pročelje gostilne Lipan na Hotavljah.

Kdo so prvi posredovalci
Po definiciji, ki je objavljena na spletni strani Društva prvih posredovalcev, je prvi posredovalec posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja. Temeljni namen prvih posredovalcev je zagotoviti pomoč prebivalstvu pri nujnih zdravstvenih stanjih, predvsem v bolj oddaljenih okoljih, kjer je dostopni čas reševalnih vozil daljši.

Jure Ferlan