Prvič se je sestal programski odbor

2.2.2023

Člani programskega odbora za organizacijo dogodkov v sklopu Tavčarjevega leta so na ustanovni seji v Dvorcu Visoko oblikovali programsko shemo dogodkov in za vodjo programskega odbora potrdili Urško Perenič.

Februarja bo minilo sto let od smrti slovenskega pisatelja Ivana Tavčarja. Stoletnico bodo tudi v občini Gorenja vas - Poljane zaznamovali s številnimi dogodki, ki se bodo zvrstili čez celo leto. Nabor dogodkov, s katerimi bodo zaznamovali Tavčarjevo leto, bodo podrobneje predstavili konec februarja. Pripravili jih bodo skupaj s sodelavci iz agencije za promocijo kulture Kreativna baza in Zavoda Poljanska dolina.

V programskem odboru za organizacijo dogodkov v sklopu Tavčarjevega leta sodelujejo predstavniki z najrazličnejših področij – poleg župana Milana Čadeža še: dr. Urška Perenič, Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, igralka v filmu Cvetje v jeseni in ambasadorka Tavčarjevega leta Milena Zupančič, Tavčarjeva sorodnica, ustanoviteljica Medicorja dr. Marjeta Zorc, dr. Ignacija Fridl Jarc, Kulturno in znanstveno društvo Slovenska matica, dr. Helena Jaklitsch in Lenart Jurij Kučić z ministrstva za kulturo, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana Vili Leban, ddr. Igor Grdina iz ZRC SAZU, predstavnik odvetniške stroke dr. Peter Čeferin, urednik kulturnih in umetniških programov na RTV SLO Andraž Poeschl, Aleksander Geržina z veleposlaništva RS na Dunaju, Gorazd Penko iz Kolesarskega društva Rog in mag. Jani Šalamon iz Lovske zveze Slovenije. Pri vsebinski pripravi dogodkov v sklopu Tavčarjevega leta bodo sledili vsestranskemu udejstvovanju, po katerem je bil znan Ivan Tavčar. Ni bil namreč le izjemen pisatelj, ampak tudi vsestranski politik in ugleden pravnik, dejaven je bil še na številnih drugih področjih. V Sokolskem domu v Gorenji vasi bo 20. maja, ob stoletnici Sokolskega doma, tudi osrednja državna proslava ob Tavčarjevem letu.

Mateja Rant