Rada se vrača v Poljansko dolino

21.9.2023

Gostja zadnjega avgustovskega filmskega večera v sklopu Filmskega festivala pod zvezdami na Dvorcu Visoko je bila ambasadorka Tavčarjevega leta, igralka Milena Zupančič, ki se je v spomin Slovencev za večno zapisala kot Meta iz filma Cvetje v jeseni.

Projekcijo filma Cvetje v jeseni so na zadnji avgustovski večer pospremili s pogovorom z Mileno Zupančič oziroma filmsko Meto, ki je z obiskovalci filmskega večera pod zvezdami delila številne prigode in anekdote s snemanja filma ter v pogovoru z Moniko Tavčar razkrila marsikatero zanimivost, povezano s filmom. A eno skrivnost je tudi tokrat obdržala zase: ali je bil poljub med Meto in Janezom pravi ali zaigran, kar je močno zanimalo tudi tudi režiserja Matjaža Klopčiča.

Na snemanje v Poljanski dolini ima zelo lepe spomine, tako da kraje v Poljanski dolini, ki jih ima kar malo za svoje, kot je priznala, večkrat obišče tudi sicer, ne samo letos, ko je ambasadorka Tavčarjevega leta. Ob tem se je spomnila zadnjega obiska s Poldetom Bibičem, ki je v filmu odigral Kosmovega Janeza. »Imela sva se zelo lepo, čeprav me ob spominu spet kar malo stisne pri srcu. Vsakič, ko si ogledam film, ugotavljam, da skoraj nikogar iz takratne ekipe, ki je snemala Cvetje v jeseni, ni več. Ne samo igralcev, tudi režiserja, scenarista, direktorja fotografije, maskerke, kostumografke ... Le jaz in Ivanka Mežan sva še ostali. To je tisto, kar je boleče. V spominu pa jih ohranjam ves čas.« Na snemanju so bili po njenih besedah kot družina, zelo lepo so se razumeli tudi z domačini. »Takrat so bile v teh krajih redke ohceti, da nas ni bilo zraven,« se je posmejala. A čeprav so bile noči »kratke«, je bil po njenih besedah režiser neizprosen. »Kar pa ni bil noben problem, zjutraj smo normalno delali,« je zatrdila. Vloga Mete, je zaupala obiskovalcem, ji je bila kar blizu, saj tudi sama prihaja z vasi. »Mislim, da mi je vsaj delno kar uspelo upodobiti Meto kot nekoga, ki ni neka mehkužna punca, saj takih na kmetih ni,« je poudarila in s tem izzvala odobravajoč smeh pri obiskovalcih. Čeprav v vlogi Mete Milena Zupančič vzbuja občutek, da se s to vlogo ni pretirano »mučila« oziroma jo je res »začutila «, pa je poudarila, da ni bila izbrana kar tako, ampak je tako kot druge kandidatke morala opraviti poskusna snemanja. Priznala je še, da si ni predstavljala, da jo bo vloga Presečnikove Mete tako zaznamovala. »V času snemanja filma nihče ni slutil, da bo doživel tak uspeh. Najprej smo snemali kot tridelno nadaljevanko, šele potem so to predelali v film. Že ob premieri nadaljevanke v Škofji Loki se je izkazalo, da bo doživela neverjeten uspeh. Sama menim, da sem zelo srečen človek, ker sem bila del tega, kar je po petdesetih letih še vedno živo, ljudje film še vedno radi gledajo. To se zgodi le redko, zato moramo biti veseli in ponosni.« S tem filmom, je poudarila, je publiko dobila na svojo stran, kar je po njenih besedah največji kapital za igralca. A srečo ima tudi, je poudarila, da ji ni bilo treba ostati Meta. »Lahko bi se drugače obrnilo; če je igralec v neki vlogi uspešen, se lahko zgodi, da potem dobiva samo take vloge. Srečo sem imela, da mi je Klopčič v vsakem naslednjem filmu namenil popolnoma drugačno vlogo.«

Mateja Rant

Fotogalerija