Razstava gob in kontrabant

19.10.2023

Planinsko društvo Sovodenj in Gobarsko društvo Škofja Loka sta drugo oktobrsko nedeljo pripravila razstavo gob pri koči na Ermanovcu.

Člani obeh društev so skupaj nabrali 115 vrst užitnih, pogojno užitnih, neužitnih, strupenih in smrtno strupenih gob. Nekaj so jih prinesli tudi obiskovalci.

Številni so si čez dan z zanimanjem ogledovali razstavo, včasih kaj vprašali, se čudili posameznim primerkom, pa tudi pomislili, ali sami zadosti dobro poznajo vrste gob, da bi jih nabirali za prehrano. Prvo razstavo so na Ermanovcu pripravili leta 1993. Samo kakšno leto vmes je ni bilo, ker gobe enostavno niso zadosti rasle. Zahtevajo namreč primerno vlago in toploto, nekaj vpliva doda še ustrezna luna. Pri planinskem in gobarskem društvu se z vsakoletno razstavo gob trudijo informirati in tudi izobraziti ljudi, kaj raste v okolici, kaj naj nabirajo in česa ne ter kako zelo je pomembno poznati gobe, preden jih damo v košaro. Tudi taki strokovnjaki, kot je predsednik Gobarskega društva Škofja Loka Andrej Jesenko, si pri prepoznavi kakšnega primerka še pomagajo s knjigo. Društvo sicer pripravlja strokovne ekskurzije v gozd, pri mladih pa že v osnovnih šolah izvaja predavanja in izobražuje ob razstavah.

Letos so dogajanje na Ermanovcu popestrili tudi učenci dramske skupine Podružnične šole Sovodenj z igranimi prizori kontrabanta ob rapalski meji, ki je pred sto leti tekla v bližini.

Milka Burnik