Rekorder med krvodajalci

19.5.2022

RKS – Območno združenje Škofja Loka je podelilo zaslužena priznanja krvodajalcem, rekorder med vsemi pa je Jernej Kos iz Gorenje vasi.

V Sokolskem domu v Škofji Loki je aprila potekala prireditev s podelitvijo priznanj zvestim krvodajalkam in krvodajalcem. Krvodajalci na območju občin Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki glede darovanja krvi sodijo v vrh krvodajalcev tako na Gorenjskem kot v Sloveniji, letos pa je prav posebno priznanje za kar 230 odvzemov polne krvi, plazmafereze in trombofereze dobil Jernej Kos. 

»Mislim, da je lepo in prav, da se nas krvodajalcev kdaj spomnijo tudi s priznanji,« je povedal Jernej Kos, sicer poštar v Gorenji vasi. »Podatki iz priznanja so že stari, tako da sem kri, plazmaferezo in tromboferezo sedaj dal že večkrat, dvesto osemdesetkrat. Drugo leto bo že štirideset let, odkar sem kri dal prvič. Dolgo sva hodila skupaj s pokojnim bratom, ki je imel že okoli tristo odvzemov krvi,« je pojasnil 57-letni Jernej Kos in dodal, da bo kri daroval toliko časa, kolikor časa jo bo lahko.

Vilma Stanovnik