Rockn nov lit

1.2.2024

Prva sobota v januarju je na Sovodnju rezervirana za rokovsko glasbo. Tako je bilo tudi letos. V soboto, 6. januarja, je v dvorani zadružnega doma potekal 17. Rock'n nov lit.

Nastopile so skupine Orlek, Ana Pupedan in KTMR band. Kot je povedal Ambrož Treven, predsednik Kulturno-umetniškega društva Sovodenj, je bila letošnja izvedba že 17. po vrsti, z dvoletno prekinitvijo zaradi epidemioloških razmer; dogodka namreč niso mogli pripraviti v letih 2021 in 2022.

Gonilna sila organizacije (po)novoletnega koncerta Benjamin Jeram je pojasnil, da je bil letošnji Rock'n nov lit najbolj obiskan doslej, saj se še ni zgodilo, da ne bi mogli vsi obiskovalci priti v prireditveno dvorano. Letos so vstopnice razprodali, tako da je nekaj obiskovalcev moralo ostati zunaj. Kot kaže, so organizatorji izbrali nastopajoče, ki so pritegnili veliko ljudi, prišle so različne generacije, saj Orlek in Ana Pupedan na slovenski glasbeni sceni delujejo že več kot tri desetletja. Skupina Orlek je na Sovodnju že nastopala – pred 15 leti, a je po toliko letih spet prišel čas, da jo tu ponovno slišijo in vidijo v živo. Kot je še dodal Jeram, imajo oboji pri ljubiteljih rokovske glasbe že kar legendaren status, njihov skupni nastop pa se je izkazal za posrečeno kombinacijo. Cilj organizatorjev iz KUD Sovodenj je predvsem pripraviti dober »žur« ob kakovostni glasbi za ne previsoko vstopnino, tako da je dostopen širšemu občinstvu. Za to se trudijo prostovoljci iz društva, ki skupaj s še nekaterimi sokrajani in prijatelji opravijo veliko prostovoljnega dela. Tudi tokrat je bilo tako. V KUD Sovodenj že načrtujejo izvedbo 18. koncerta Rock'n nov lit na prvo soboto v januarju 2025.

Jure Ferlan