Rokodelci predstavili svojo ustvarjalnost

21.9.2023

V okviru prireditve Rokodelsko na Visokem se je v septembru ob Dvorcu Visoko odvijal rokodelski sejem, ki ga je spremljal bogat rokodelski program – od rokodelskih delavnic do otroškega programa, kulinarike in glasbe.

Svojo ustvarjalnost je na dogodku predstavilo več kot trideset vrhunskih rokodelskih ustvarjalcev. »Poleg domačih mojstrov se predstavljajo tudi rokodelci drugih rokodelskih centrov, ki so združeni v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije, « je pojasnila Kati Sekirnik iz Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in dodala, da želijo tudi na ta način poudariti pomen rokodelstva in znanj, ki že počasi izginjajo in jih ohranjajo le še posamezni mojstri, kot je recimo strojenje kož in izdelava pergamenta, klobučarstvo, rezbarjenje ...

Na dogodku so imeli obiskovalci možnost neposrednega stika z mojstri, na delavnicah za otroke in odrasle pa so lahko ustvarjali tudi sami. Skupaj z mojstrom Romanom Jamnikom so izdelovali lesene piščali, Zdenka Rakovec Vilfan je prikazala izdelavo rož iz blaga, Klemen Urbanija usnjenih denarnic, Lili Panjtar pa ročno izdelavo papirja. Z Darjo Rant so že na rokodelskem festivalu na Brdu začeli izdelovati preprogo iz polstene volne, ki so jo tokrat okrasili z vezenimi detajli. Ustvarjali so tudi najmlajši z ekipo Zavoda Kres, tokrat so jim navdih predstavljala dišeča zelišča. Obenem pa so jim omogočili sproščeno igro na prostem in druženje ob družabnih igrah prednikov. V skupnostnem kotičku je Breja preja pripravila Štrikeraj, v okviru katerega so ustvarjali tekstilne slike s tiskom z rastlinami in vezenjem. V Grablah, društvu za kreativno grabljenje sveta, pa so pozornost obiskovalcev pritegnili s pripovedovanjem zgodb za otroke in odrasle. Na razstavi na prostem si je bilo mogoče ogledati še del obširnejše serije fotografij fotografinje Jane Jocif , ki so nastajale v letu 2009, ko je na obiskih v rokodelskih delavnicah na Škofjeloškem v fotografski objektiv ujela delovne prostore in način življenja nosilcev redkih rokodelskih znanj. Dogajanje so zvečer zaokrožili z glasbo Terrafolk tria.

Mateja Rant

Fotogalerija