S pozitivno energijo v novo šolsko leto

21.9.2023

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so začeli novo šolsko leto pozitivno naravnani, optimistični in prepričani, da bodo izpolnili cilje, ki so si jih zastavili v letnem delovnem načrtu. Zavedajo se pomena spoštljivih in prijaznih odnosov, ki so temelj dobrega počutja, le-to pa prinaša boljše rezultate.

Strokovni delavci šole so avgusta imeli izobraževanje. Dr. Kristjan Musek Lešnik, psiholog, avtor, prevajalec in urednik številnih knjig s področja vzgoje in izobraževanja, je izvedel predavanje z naslovom Pozitivna psihologija v šoli. Naj zapišemo samo nekaj prebliskov iz duhovitega in doživetega nastopa. Dokazano je, da pozitivna naravnanost vodi k uspehu. V vsakem otroku so potenciali. Ne smemo se omejevati s tem, česa otrok ne bo zmogel, ampak kaj bo mogel narediti. Če je učitelj dobre volje, je tudi večina učencev. Za srečo so najpomembnejši odnosi. Pred spanjem se spomnimo na tri lepe stvari, ki smo jih doživeli tistega dne. Vsak dan vsaj enemu recimo, da ga imamo radi …

Iz poplav, ki so se zgodile v začetku avgusta, je težko potegniti pozitivne misli. Potoček nad šolo se je spremenil v deročo reko in poplavil novo telovadnico, tako da je ostala brez parketa. Prostovoljci in gasilci so očistili okolico ter poleg telovadnice še spodnje prostore vrtca. Zaradi neuporabne telovadnice je odpadel poletni športni tabor, ure športa potekajo po hodnikih, v avli in na zunanjih igriščih. Ponavlja se zgodba iz časa, ko so staro telovadnico podrli, nove pa še ni bilo. Nekaj časa bo še treba počakati, da bo telovadnica spet kot nova in na razpolago šoli in zunanjim uporabnikom. Prvi šolski dan je bil v petek, 1. septembra. Učenci so na prvih dveh urah spoznavali organizacijo in posebnosti v tem šolskem letu. Nadaljevali so pouk in se ogrevali za učenje in šolsko delo. Pripravili so poseben sprejem za prvošolce, da bi občutili, da je prvi šolski dan pomemben in slovesen, da bi vzljubili šolo in se počutili varno in sproščeno. Že nekaj minut po prvem zvonjenju je ravnateljica Nataša Grom v pozdravnem govoru vsem zaželela dobrodošlico in poudarila skupne cilje: kulturo nenasilja, pomen branja, prijaznost, toplino v odnosih in pozdravljanje. Zapisala je še: »Prepričana sem, da bomo v naslednjem šolskem letu vsi postali še boljši ljudje, ker bomo poleg odgovornega učenja in gospodarjenja s talenti ves čas uspešno zasledovali tudi zgoraj naštete skupne cilje, in to skozi igro, učenje in delo.« V celoti si lahko preberete njen nagovor na šolski spletni strani, kjer vas čakajo še druge novice in fotogalerija.

Poleg kakovostnega pouka so v učno-vzgojnem procesu pomembne druge oblike učenja. Na spletni strani je objavljen seznam interesnih dejavnosti. Kar 56 jih je na razpolago. Da bi se učenci laže odločili za katero izmed njih, je objavljen tudi katalog, v katerem so te dejavnosti opisane v sliki in besedi. Oblikovan je nadstandardni program, ki je namenjen predvsem posameznim interesnim skupinam učencev: plavalni tečaj, rolanje, izlet za nadarjene, Nacionalni mesec skupnega branja, Eko šola, Zdrava šola, Kulturna šola, Športna šola, MEPI (Mednarodno priznanje za mlade) idr. Učenci imajo ogromno možnosti, da se vključijo v posamezna področja in razvijajo svoje zmožnosti.

Nataša Grom je v pozdravnem nagovoru poudarila velik pomen pozitivnih medosebnih odnosov: »Prijetni odnosi v vrtcu in šoli so enako pomembni kot doma. Ponujajo nam zavetje, varnost in prostor, kamor se radi vračamo /…/ Mozaik vseh toplih nasmehov in drobnih uslug, ki si jih bomo izmenjali, bo čudežno vplival na naše počutje v vrtcu, šoli in službi.« Sto trideset zaposlenih in 605 učencev z lepo popotnico vstopa v šolsko leto 2023/2024.

Nina Dolenc

Fotogalerija